Szukaj na tym blogu

wtorek, 7 lutego 2012

Pyszne maślane bułeczki z czosnkiem


"Po skosztowaniu tych bułeczek z zachwytu oniemiałam - niesamowicie pulchne. Przepis znalazłam TU i podaję za autorką. Zrobiła też je kiedyś w wersji na słodko i były równie pysze!"

Składniki (na 12 bułeczek):
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 20 g drobnego cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych (ja używam zawsze suchych drożdży)
  • 260 g mleka
  • 30 g masła, roztopionego
Ponadto do posmarowania:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i zmiksować (jeżeli ktoś lubi się trudzić może też wyrobić ręcznie). Ciasto musi być dobrze wyrobione. Pozostawić do podwojenia objętości, a następnie podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę (tak, jak lepicie pierożki), układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Nadzienie:
  • 60 g miękkiego masła
  • 4 ząbki czosnku drobniutko posiekane (ale lepiej więcej :-)
  • 2 łyżeczki suszonej lub świeżej pietruszki
Wszystkie składniki rozetrzeć lub zmiksować.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnąć  w to miejsce nadzienie , np. za pomocą szprycy.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Ciepłe smakują najlepiej!

Przepis dodaję do akcji:
 

4 komentarze:

  1. domowe pieczywo z czosnkiem, mmm zapach musiał być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapach, smak, puszystość - "niebo w gębie":-). Pozdrawiam!

      Usuń
  2. A w jakim celu lepi się je tak jak pierogi?? Nie wystarczy uformować kulkę i lekko spłaszczyć??? Mam ochotę na te bułki a jestem kuchennym laikiem niestety i mam mas pytań. A czy cukier może być zwykły a nie drobny???

    OdpowiedzUsuń