"Ciasteczka: cudownie kruche, mocno orzechowe, zniewalające zapachem nutelli. Podpatrzone u dorotus76. Polecam!"
Składniki (ja otrzymałam 25 ciasteczek):
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej razowej (ja użyłam pszennej pełnoziarnistej)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 115 g masła, w temperaturze pokojowej
- 115 g nutelli, w temperaturze pokojowej
- 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru (dałam tylko 1/3 szklanki)
- 3 łyżki otrąb owsianych (to moja modyfikacja - w oryginale ich nie było)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (pominęłam -z braku :-(
- 3/4 - 1 szklanka drobno posiekanych orzechów laskowych, wcześniej podpieczonych i obranych ze skórki (zmieszałam, pół na pół, z orzechami pistacjowymi)
Sposób przygotowania:
Wymieszać suche składniki: mąkę, otręby, proszek, sodę i sól. Utrzeć masło i nutellę
na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, dalej ucierając. Wbić całe
jajko i ponownie utrzeć.
Teraz dodać suche składniki i zmiksować, do połączenia. Wsypać posiekane orzechy, wymieszać łopatką. Nabierać łyżeczką nieduże
kawałki ciasta i formować, zwilżonymi dłońmi, kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odległości. Spłaszczyć wilgotną dłonią.
Piec w temperaturze 180ºC, przez około 12 minut (lub dłużej, w zależności od wielkości ciastek). Wystudzić na kratce. Można przechowywać w szczelnym pojemniku ok. 7 dni (ale na pewno wcześniej nie zostaną zjedzone :-).
Przepis dodaję do akcji:
Świetne! Coś w sam raz dla moich dzieci, bo dzięki tej mące razowej i orzechom zachowuje pozory zdrowej przekąski. :) Wilk syty i mama zadowolona. Zapisuję.
OdpowiedzUsuńZwłaszcza, że mocno zredukowałam cukier. Dla mnie po tej redukcji są w sam raz. A na drugi dzień, po nocy spędzonej w puszce, są wciąż cudownie kruche.
OdpowiedzUsuńpoproszę ciasteczko! ;D domowe najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować, tylko szybko, bo zostały już tylko 4 :-)
Usuń