Szukaj na tym blogu

czwartek, 23 lutego 2012

Tarta z kozim serem i suszonymi pomidorami

"Przyznam, że z tartami miałam kiedyś kłopot. A dokładniej ze spodem z ciasta kruchego. Często był zbyt mokry, zakalcowaty. Nauczona doświadczeniem, zawsze spód najpierw podpiekam. I jest dobrze. Ta tarta bardzo mi smakowała - ostatnio odkryłam kozi ser i przemycam go w różnych potrawach. Piekąc tę tartę wzorowałam się na przepisie, który znalazłam TU. Polecam!"


Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 10 dag zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 jajo
  • 2 -3 łyżki bardzo zimnej wody
  • odrobina masła do wysmarowania formy
  • spora szczypta soli
Sposób przygotowania ciasta:
Ja, do zrobienia ciasta używam zawsze malaksera. Za jego pomocą mąkę łączę z masłem, jajkiem i solą (wystarczy kilka obrotów ostrza), po chwili wlewam zimną (!) wodę, jeszcze kilka obrotów i gotowe.
Teraz należy rozwałkować ciasto i wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę. Przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Po upływie tego czasu piec ciasto 10 minut w temperaturze 200
ºC (ciasto przykrywam papierem do pieczenia i obciążam grochem lub fasolą - wielokrotnego użytku :-).
Po 10 minutach zdjąć papier i piec jeszcze 5 minut.

Składniki na farsz:
  • 2 jajka
  • 1/2 kubka gęstej śmietany
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • szczypta suszonego tymianku i bazylii
  • ok. pół słoika suszonych pomidorów, odsączonych z oleju
  • ok. 10-15 dkg koziego sera
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania tarty:
Wymieszać  jaja ze śmietaną. Dodać gałkę, sól, pieprz, zioła i pokrojone suszone pomidory.
Wylać  na podpieczone ciasto, na wierzchu położyć pokrojony ser kozi i pomidorki. Piec 20 minut w temperaturze 180
º C.
Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Ja podałam do tego sałatę lodową i mój ulubiony sos czosnkowy.

2 komentarze:

  1. Mam pytanie: jaki ser kozi do tego uzywasz? Twardy, miękki, jakiej firmy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Firmy nie pamiętam, ale jeśli chodzi o konsystencję, to coś w stylu pleśniowego brie.

      Usuń