"Po skosztowaniu tych bułeczek z zachwytu oniemiałam - niesamowicie pulchne. Przepis znalazłam TU i podaję za autorką. Zrobiła też je kiedyś w wersji na słodko i były równie pysze!"
Składniki (na 12 bułeczek):
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 20 g drobnego cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych (ja używam zawsze suchych drożdży)
- 260 g mleka
- 30 g masła, roztopionego
Ponadto do posmarowania:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Wszystkie
składniki na ciasto umieścić w malakserze i zmiksować (jeżeli ktoś lubi się trudzić może też wyrobić ręcznie). Ciasto musi być dobrze wyrobione. Pozostawić do podwojenia objętości, a następnie podzielić na 12 równych części. Uformować z nich
kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę (tak, jak
lepicie pierożki), układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić
na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Nadzienie:
- 60 g miękkiego masła
- 4 ząbki czosnku drobniutko posiekane (ale lepiej więcej :-)
- 2 łyżeczki suszonej lub świeżej pietruszki
Wszystkie składniki rozetrzeć lub zmiksować.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnąć w to miejsce nadzienie , np. za pomocą szprycy.
domowe pieczywo z czosnkiem, mmm zapach musiał być pyszny.
OdpowiedzUsuńZapach, smak, puszystość - "niebo w gębie":-). Pozdrawiam!
UsuńRobiłam je - są obłędne :)
OdpowiedzUsuńA w jakim celu lepi się je tak jak pierogi?? Nie wystarczy uformować kulkę i lekko spłaszczyć??? Mam ochotę na te bułki a jestem kuchennym laikiem niestety i mam mas pytań. A czy cukier może być zwykły a nie drobny???
OdpowiedzUsuń