Szukaj na tym blogu

wtorek, 7 lutego 2012

Pasta w stylu śródziemnomorskim


"Przepis na tę smakowitą pastę wypatrzyłam TU. Lekko go tylko zmodyfikowałam.  Można tę pastę podawać ze zwykłym chlebem, ale ja najbardziej lubię ją, jako dodatek do bruschetty. Może też stanowić doskonały dodatek do dań z makaronem, np. jako farsz do lasagne. Pasta ta daje wiele możliwości . Polecam!"
Składniki:
  • 2 niewielkiej wielkości bakłażany
  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 niewielka cukinia (to mój dodatek) (* za drugim podejściem zrobiłam bez cukinii)
  • 1 cebula czerwona i 1 biała
  • 4-5 ząbków czosnku
  • sól 
  • pieprz (koniecznie świeżo mielony)
  • 3-4 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (ja koncentrat zamieniłam na łyżkę sosu balsamicznego)
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Bakłażany, papryki i cebulę pokroić w kostkę o boku około 2 cm. Czosnek obrać i zostawić w całości.
Na dużej blasze z piekarnika (wykładam ją papierem do pieczenia) wymieszać warzywa z solą, pieprzem i oliwą.
Piec 35-40 minut mieszając 2 razy w trakcie. Warzywa powinny być dość mocno przypieczone.


Do miksera (po lekkim przestudzeniu) wrzucić upieczone warzywa, dodać koncentrat pomidorowy (lub sos balsamico) i zmiksować (ale niezbyt drobno, kawałki warzyw powinny być widoczne!)


Tu wersja z koncentratem pomidorowym i sosem balsamico, ale bez cukinii. GENIALNE!


Przepis dodaję do akcji:

4 komentarze:

  1. Oooo tak, taka pasta z makaronem to wyśmienity pomysł na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam - pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się bardzo! Ja jutro zrobię trzecie podejście do tej pasty, bo mnie córka o nią zamęcza!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewo zrobiłam z sosem balsamicznym, bez koncentratu i... jestem zachwycona smakiem tym ;)

    OdpowiedzUsuń