Szukaj na tym blogu

środa, 8 lutego 2012

Genialne, kruche rogaliki z serka homogenizowanego


"Przepis na te rogaliki znalazłam na . I już od dawna na dobre zagościły w moim domu. Do środka można dodawać różne nadzienia. Często formuję z ciasta zamiast rogalików - pierożki, i wtedy piekę z nadzieniem wytrawnym. Dziś w wersji na słodko, z marmoladą różaną. Ale powiem szczerze, że absolutnym hitem są  dla mnie rogaliki nadziane Nutellą. Ciasto robi się, zwłaszcza przy użyciu malaksera, błyskawicznie. Jest wręcz aksamitne, świetnie się rozwałkowuje i nie trzeba go schładzać w lodówce. Gorąco polecam!"
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki (ok. 45 dkg)
- kostka margaryny (250 g)
- 1 serek homogenizowany   (waniliowy np. Danio lub naturalny) - 150 g
- cukier waniliowy (można pominąć)
- łyżeczka proszku do pieczenia

Do smarowania:
Roztrzepane jajko

Nadzienie:
Co dusza zapragnie: twarda marmolada (np. różana), masa makowa, tarte jabłka (odciśnięte z nadmiaru soku) lekko posłodzone i wymieszane z żurawiną i płatkami migdałów, no i wreszcie mój faworyt: NUTELLA!
 Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować. Otrzymane ciasto od razu nadaje się do rozwałkowania. Ciasto podzielić na 3 części i każdą rozwałkować  na kształt koła na grubość ok. 3-4 mm (nie wałkować zbyt cienko!). Radełkiem, lub ostrym nożem wyciąć 8 trójkącików (jak pizzę). Wybrane nadzienie nałożyć łyżeczką przy podstawie trójkącika i zwijać ku wierzchołkowi. Po zwinięciu boki lekko zagiąć ku środkowi. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze 180ºC do uzyskania złoto-brązowego koloru (w moim piekarniku ok. 15 minut).

Przepis dodaję do akcji:

 

25 komentarzy:

  1. a ostatnio wszelkie rogalikowe wariacje są w mojej kuchni mile widziane, zatem pozwolę sobie zanotować Twoją propozycję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że upieczesz i będą Ci smakować!

      Usuń
  2. piszę się na takie rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie kruche pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  4. WŁAŚNIE UPIEKŁAM...WYSZŁY PRZEPYSZNE,KRUCHUTKIE,SŁODZIUTKIE,NA PEWNO BEDĘ PIEKŁA CZĘSTO...DZIĘKUJĘ ZA WSPANIAŁY PRZEPIS--POZDRAWIAM SERDECZNIE :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisałam, na pewno zrobię! Zwłaszcza, że mam pudełeczko marmolady w lodówce, ktore czeka na swoją porę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób też koniecznie chociaż kilka z nutellą. Polecam!

      Usuń
  6. Serdecznie prosze o podanie wagi skladnikow : mieszkam za granica, margaryna u nas w polkilogramowych opakowaniach, serki homogenizowane w przeróżnych wydaniach... Boje się popsuć tak smakowicie wygladajacy wypiek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę, wg życzenia dopisałam do przepisu :-). Życzę smacznego i pozdrawiam!

      Usuń
  7. Piekne dzieki, moge zaczac produkcje. Syn konczy dzis 8 lat i chce przygotowac na jutro cala gore rogalikow dla klasy. Wg Pani sugestii, tez stawiam na Nutelle.
    Niech zyje "garoterapia" ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobiłam i zastanawiam się czym poprzedniczki zachwycają się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wystarczyło zrobić, trzeba było jeszcze spróbować! i rozwiało by wszelkie wątpliwości

      Usuń
  9. Czy można dodać masło zamiast margaryny?

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak należy ustawić piekarnik? Chodzi mi o to czy ma to być termoobieg, konwekcyjne czy może konwencjonalne? Jutro się za nie zabiorę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekłam w piekarniku opcja góra-dół, ale można z termoobiegiem, pamiętając jednak aby zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Powodzenia!

      Usuń
  11. Dziękuję bardzo za odpowiedź ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Rogaliki pyszne, wykonanie proste i nie zajmuje wiele czasu- dla mnie wymarzony przepis na szybki deser! U mnie była wersja z czekoladą i smażonym jabłkiem, bo to miałam w domu, wyszły b.smaczne. Polecam:) Beata

    OdpowiedzUsuń
  13. Drożdżowe też są pyszne, ale te moje robi się nieporównanie szybciej i łatwiej. A do tego są pyszne:) Na słodko i na wytrawnie. Polecam z całego serca i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. A czy zamiast serka homogenizowanego można dać bieluch naturalny z wanilią? nie znoszę kupnych waniliowych serków :(, a przepis mi się strasznie podoba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam tego bielucha :), ale myślę, że można zrobić taką podmianę, bo kiedyś robiłam podobne ciasto z twarogiem i było OK.

      Usuń
  15. czy można rogaliki zrobić na mące ziemniaczanej?

    OdpowiedzUsuń