"Owsianka coraz częściej gości na moim stole - jako pierwszy posiłek dnia lub jako drugie śniadanie. Przygotowuję wersję naprawdę błyskawiczną, bo niewymagającą gotowania płatków. Dlaczego tak? Po pierwsze, rano mam bardzo mało czasu na śniadanie. Po drugie, przeczytałam ostatnio, że gotowane płatki owsiane mają wyższy IG (Indeks Glikemiczny) niż te niegotowane. A przecież niski IG sprzyja chudnięciu i jest ważny dla walczących o prawidłowy poziom cukru we krwi."
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych (ja preferuję zwykłe, ewentualnie górskie, ale nie używam błyskawicznych)
- rodzynki (kilkanaście sztuk)
- żurawina suszona (kilkanaście sztuk)
- 1/3 banana
- 1 mandarynka
- 100-120 ml gorącej wody
- można dosypać nieco otrąb owsianych lub pszennych (opcjonalnie)
Płatki, rodzynki i żurawinę zalać w miseczce gorącą wodą, zamieszać. W czasie, gdy płatki i suszone owoce będą nieco pęcznieć, obieram owoce i kroję: banana na półplasterki, a mandarynkę na cząstki. Dodaję do ciepłych płatków, mieszam i gotowe!
Owsianka ta jest naprawdę pyszna. Smaki doskonale się w niej dopełniają. Jest słodka od rodzynek i banana, i kwaskowata od żurawin i mandarynki.
Smacznego! I na zdrowie!
Przepis dodaję do akcji:
Przepis dodaję do akcji:
uwielbiam owsianki! ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam;)
Witaj,
OdpowiedzUsuńpowstał pomysł stworzenia osobnego miejsca w sieci, gdzie znajdowałyby się wyłącznie 'owsiane' przepisy kulinarne - A te, które Pani opublikowała na swym blogu wydają się nam bardzo ciekawe! Zatem - uprzejmie prosimy o pozwolenie zamieszczenia ich (oraz każdego takiego kolejnego; w formie oryginalnej, wraz ze zdjęciem) w naszej wspólnej Krainie Owsa - Owsiankowie!
Oczywiście źródło zostanie wyraźnie zaznaczone :)
Liczymy na pozytywną odpowiedź w komentarzach pierwszego posta na blogu - owsianakraina.blogspot.com
Z owsianym pozdrowieniem,
Grupa Owsiankowych Smakoszy