Szukaj na tym blogu

czwartek, 18 sierpnia 2016

Koperty ze szpinakiem i fetą

"Pyszne! Ciasto sprawdzone wielokrotnie z różnymi farszami i tym razem nie zawiodło. Z resztki ciasta zawinęłam "ślimaczki" z marmoladą - mniam!"

Składniki: 
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • kostka margaryny
  • 1 serek homogenizowany (może być nawet waniliowy, np. Danio)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  
  • 1 roztrzepane jajko do smarowania krawędzi i wierzchu kopert

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować. Otrzymane ciasto od razu nadaje się do rozwałkowania.Rozwałkować porcje ciasta na grubość ok 3-4 mm, nadając im kształt kwadratu. Krawędzie kwadratów smarować roztrzepanym jajkiem.  Na środku układać farsz szpinakowy a na nim kostki  i zlepiać koperty, które posmarować po wierzchu roztrzepanym jajem.
Ja moje na środku spięłam dwiema wykałaczkami, aby podczas pieczenia koperty się nie otworzyły.
Układać na blasze, smarować na wierzchu jajkiem i piec ok. 15-20 min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Świetnie pasuje do nich sos czosnkowy. 

Składniki farszu:
  • szpinak świeży lub mrożony
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • ząbki czosnku 
Dodatkowo: ser feta pokrojony w kostkę.
 
Przygotowanie farszu:
Czosnek drobno pokroić i podsmażyć na oleju (uważać aby nie zbrązowiał). Dodać szpinak i dusić  do odparowania płynu.  Doprawić przyprawami.
 

6 komentarzy:

  1. Pyszne! Zjadłabym oba - i ze szpinakiem i z marmoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie zgrabniutkie :). Muszę się kiedyś skusić na to ciasto i coś z niego upiec.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajne danie, super np na imprezę
    Zapraszam do moich przepisów :) kurczak z kwiatami cukinii

    OdpowiedzUsuń
  4. Łatwe, pyszne i poręczne! Czego chcieć więcej;)

    OdpowiedzUsuń