"Przepis Ireny Gumowskiej, autorki wielu poradników kulinarnych. Zaczerpnęłam go przed laty z jej książki "Słońce w Słoikach". Śliwki we własnym soku to smakołyk bardzo prosty do wykonania, który można wykorzystywać jako dodatek do ciast, deserów, lodów. Ja lubię je ot tak, po prostu, wyjadać ze słoiczka:)"
Składniki:
- dowolna ilość dojrzałych śliwek (dowolnej odmiany)
- odrobina cukru (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Śliwki umyć, przekrajać na pół i usunąć pestki.
Połówki śliwek układać w idealnie czystych słoiczkach (ja używam małych słoiczków po dżemie) skórką do góry. Należy je układać jak najciaśniej, nie miażdżąc jednak. Układać pod sam wierzch bo po pasteryzacji i tam opadną. na wierzchu można nasypać nieco cukru (niespełna łyżeczkę). Zakręcić i pasteryzować: małe słoiczki - 15 min., półlitrowe - 20 min a litrowe - 25 min. w temperaturze ok. 80 stopni.
Przepis dodaję do akcji:
Jak tylko dostanę gdzieś śliwki, zrobię :)
OdpowiedzUsuńPracowicie spędzasz czas upychając do słoików śliwki. U nas węgierki dojrzewają, a my czekamy...
OdpowiedzUsuń