"Zupa wyszła RE-WE-LA-CYJ-NA! Zrobiłam ją popuszczając wodze fantazji. Bałam się, że te kulinarne fantazje mogą okazać się porażką, więc zrobiłam zupy niewiele. I to był błąd! Zaserwowałam ją ze świeżo upieczoną, moją ulubioną, focaccią z rozmarynem. Genialne połączenie! Polecam!"
Składniki na 4 porcje:
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 400 g łososia (filet bez skóry)
- ok. 200 g ugotowanej ciecierzycy (ja użyłam zapuszkowanej:)
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 3 suszone pomidory (w oliwie)
- 2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
- 2-3 łyżki sosu rybnego
- 4 łyżki słodkiej śmietanki (30%)
- 1 liść laurowy
- kilka kropli sosu tabasco
- natka pietruszki
- 3 łyżki oleju
- ew. sól (ja już nie dawałam gdyż bulion był lekko solony, no i dosolił też wszystko sos rybny)
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kotkę i podsmażyć na oleju, uważając by się nie przypaliła. Po chwili dodać paprykę pokrojoną w krótkie paseczki oraz posiekany ząbek czosnku. Przesmażyć a potem dusić pod przykryciem (w razie konieczności można podlać niewielką ilością wody). W tym czasie zagotować bulion. Dodać do niego listek laurowy i dołożyć zawartość patelni. Dodać też ciecierzycę odsączoną z zalewy (o ile użyliśmy zapuszkowanej) oraz pokrojone w cieniutkie paseczki suszone pomidory. Dodać koncentrat, słodką sproszkowaną paprykę, sos rybny, ew. sól Gotować 10 minut. Łososia pokroić w dosyć grubą kostkę. Dodać do garnka z warzywami i gotować jeszcze ok. 4-5 minut na małym ogniu. Już po zdjęciu garnka z ognia dodać śmietankę oraz kilka kropli tabasco. Zamieszać, posypać natką. Serwować z focaccią, najlepiej jeszcze lekko ciepłą i chrupiącą.
Smacznego!
Przeoczyłam, a taki fajny przepis. Nie mogę przejś obok niego bez słusznego zachwytu. W przelocie między sprzątaniem resztek pogniłych desek ze starego dachu komórki zachwyciłam sie tym daniem :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń