Szukaj na tym blogu

sobota, 31 marca 2012

Fasolka po bretońsku w 25 minut

"Czasy, gdy fasolę do tej potrawy gotowałam co najmniej 2 godziny, już dawno minęły! Teraz trwa to 4 razy krócej! Jak to możliwe? Oczywiście za sprawą szybkowaru!"

Sposób przygotowania:

Fasolę moczyć całą noc w wodzie* a następnie zlać tę wodę, zalać świeżą, dodać listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego i nastawić szybkowar (na drugi stopień). Gdy zacznie syczeć, osiągnąwszy właściwe ciśnienie, zmniejszyć płomień i gotować 20 minut. W tym czasie pokroić cebulę oraz kiełbasę i usmażyć je na oleju uważając by nie przypalić cebuli. Pod koniec smażenia dodać posiekane ząbki czosnku.
Gdy szybkowar zostanie otworzony, dodać kiełbasę z cebulą, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, ostrą paprykę, majeranek i tymianek. trzymać na ogniu jeszcze około 5 minut i ... gotowe!

P.S. * Niedawno wypróbowałam gotowanie w szybkowarze bez moczenia fasoli przez całą noc w wodzie. Moczyłam tylko 20 minut przed gotowaniem i wyszła mięciusieńka!

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam fasolkę po bretońsku, ale nie mam szybkowara i muszę ja gotować 2 godziny :-(

    OdpowiedzUsuń
  2. kupilam szybkowar i jutro będe sprobowała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia! Pamiętaj, że z szybkowarem trzeba obchodzić się ostrożnie - jest pod dużym ciśnieniem. Trzeba go trochę "rozgryźć" przygotowując różne potrawy. Łatwo można coś rozgotować. Ale jak się już go "oswoi" bardzo ułatwia życie:) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Ja od kiedy mam szybkowar nie wyobrażam sobie życia bez niego...Fasolkę również robię i zupy i gotuje ziemniaki...POLECAM!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. po 20 min wyszła niedogotowana - tak wiec lepiej o 5 min dłuzej w szybkowarze polecam

    OdpowiedzUsuń
  5. Łatwo, szybko i przyjemnie no i smacznie. Gotowałem już w ten sposób i zawsze wychodziła znakomicie, tyle tylko .że koncentrat zastępuję przecierem pomidorowym (dodaję Pomidori), smakuje podobnie, a jest o wiele zdrowszy. Do posypania zieleninka, oczywiście. Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobrze, że "P.S." przeczytałem bo ja robie zupełnie bez namaczania:)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja właśnie gotuję. Spróbuje zagotować do odpowiedniego ciśnienia.U mnie to 2 kreski. Wyłączyć gaz. I powtórzyć jeszcze raz. Czekając za każdym razem aż ciśnienie opadnie. Ten sposób pozwala zaoszczędzić energię. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  8. Fasola po bretońsku w 25 minut, czytam sobie tytuł i fajnie szybko zrobię, poniżej namocz fasolę w wodzie całą noc.To jakie 25 min? Cała noc i + 25min.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i jeszcze należałoby doliczyć czas na zakup fasoli, a jak ktoś nie ma, to i szybkowaru. W sumie to może trwać nawet tydzień (plus 25 minut).

      Usuń
  9. A TAKŻE CZAS NA ZASIANIE I WYROŚNIĘCIE FASOLI.....+25 MIN.

    OdpowiedzUsuń