Szukaj na tym blogu

niedziela, 11 marca 2012

Rosół z kuleczkami mięsnymi, pieczarkami i makaronem sojowym

"I znowu zupa z serii: the day after. Tym razem kuchnia orientalna. Taką zupkę często zamawiamy w chińskiej restauracji i muszę powiedzieć, że udało mi się ją dosyć wiernie odtworzyć."

Składniki: 
  • rosół (u mnie z wczorajszego dnia :-)
  • kapusta pekińska
  • zielony groszek
  • zielona papryka (ew. czerwona)
  • makaron sojowy (nitki)
  • pieczarki, najlepiej malutkie
  • sól, pieprz, chilli, sos sojowy, imbir (mielony)
  • mięso mielone (u mnie cielęcina)
  • jajko do mięsnych kuleczek
  • odrobina tartej bułki
Sposób przygotowania:
Mięso zmielić (zawsze robię to sama - nie znoszę gotowego mielonego), doprawić solą, pieprzem, chilli. Dodać jajko i odrobiną bułki tartej. Dobrze wyrobić i formować malutkie kuleczki. Wrzucić je na osolony wrzątek, krótko gotować, po czym gaz wyłączy, lecz kuleczki pozostawić w wodzie (by nie wystygły).
Pieczarki oczyścić, odciąć trzonki, a same główki lekko podgotować (można gotować razem z kuleczkami). Wyjąć i pokroić na plasterki.
Groszek wrzucić do rosołu i chwilę gotować, dodać pokrojoną w paseczki kapustę pekińską i zieloną paprykę pokrojoną w kostkę. Dodać plasterki pieczarek. Przyprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem, chilli i imbirem. Po 1-2 minutach wyłączyć (warzywa powinny pozostać jędrne) i przygotować makaron sojowy. Zagotować wodę, zalać nią makaron, przykryć i odstawić na 2 minuty, po czym odcedzić na sicie i przelać zimna wodą.
Do miseczek nakładać po kilka kuleczek mięsnych, makaron sojowy (tnę go nożyczkami na krótsze odcinki, żeby nie spadał z łyżki podczas jedzenia :-) i zalać rosołem. 
Podawać bardzo gorące. 
Pycha!
 
Przepis dodaję do akcji:
 

2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie!
    Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie bym zaprosiła, ale właśnie przed chwilą dojedliśmy resztę na kolację - była nawet pewna rywalizacja o kuleczki :-). Polecam tę zupkę!

      Usuń