"Bułeczki rzeczywiście błyskawiczne. Wystarczy odmierzyć składniki, zamieszać łyżką, wyłożyć na blachę i upiec. Świetnie smakują z pastami, wędliną, serem, twarogiem oraz ze słodkimi dodatkami - dżemem, miodem. Przepis wypatrzyłam TUTAJ."
Składniki:
- 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g płatków owsianych (ja użyłam górskich)
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki sody
- 300 ml ciemnego piwa (zwietrzałego)
- 150 ml maślanki
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki płynnego miodu
Dodatkowo: płatki owsiane do posypania.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, płatki, sól i sodę.
W drugiej misce wymieszać składniki mokre: piwo, maślankę, olej i miód.
Płynne składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką. W miarę mieszania, początkowo rzadkie ciasto, robi się
coraz bardziej gęste.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na nią, najlepiej za pomocą łyżki do lodów, 12 "kupek" ciasta jednakowej wielkości. Posypać płatkami
owsianymi i piec, we wcześniej nagrzanym piekarniku, przez 15 minut.
Świetne z dżemem (z czarnej porzeczki i ananasowym) i własnej roboty paprykarzem szczecińskim. |
jakie świetne te bułeczki! akurat mam wszystkie składniki, można czymś zastąpić piwo ? ;)
OdpowiedzUsuńPojęcia nie mam - piekłam takie bułki po raz pierwszy.
UsuńJa w przepisach Nigelli automatycznie zmniejszam ilość sody i cukru. Nie wiem, czy w Polsce są inaczej produkowane sody...
OdpowiedzUsuńTe bułki piekłam rok temu. Z taką ilością sody wyszły ohydne. Może mam za duże łyżeczki :)
Jedzone "na sucho" może rzeczywiście mogą mieć dziwny posmak, jednak z dodatkami są bardzo fajne. Mi szczególnie smakują z paprykarzem. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJejku, rzeczywiście super szybkie :)
OdpowiedzUsuńwyglądają bosko, chciałabym jutro takie śniadanko :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne bułeczki!
OdpowiedzUsuńDziękuję! :-)
Usuńbardzo fajne bułeczki wyrosły z tych "kupek" :)
OdpowiedzUsuńSą mięciutkie i podobno jutro też takie pozostaną :-)
OdpowiedzUsuńPrzepis genialny, robię je często (czytaj codziennie), piwo zastąpiłam wodą mineralną lekko gazowaną, też wyszły smaczne. Najważniejsze że super szybkie w przygotowaniu i jakie dobre, hmmm... ;-)
OdpowiedzUsuń