Szukaj na tym blogu

niedziela, 11 marca 2012

Kopytka z otrębami w warzywach

"Potrawa wymyślona naprędce, aby zagospodarować ziemniaki z wczorajszego obiadu. Dodałam otręby, aby podnieść zawartość błonnika. Kopytka smakują wyśmienicie, jako samodzielne danie lub w zestawie, np. z kotletem mielonym i buraczkami. W towarzystwie takich kopytek, zwykły mielony zasługuje na  co najmniej jedną, kulinarną gwiazdkę Michelina :-)."

Składniki  (bez podawania proporcji):
na kopytka:
  • ugotowane ziemniaki (najlepiej z dnia poprzedniego:-)
  • twaróg (u mnie własnego wyrobu)
  • jajko
  • mąka
  • sól
  • otręby owsiane (nie żałować :-)
 na sos warzywny:
  • gotowa mieszanka mrożonych warzyw (u mnie: marchewka, groszek, cebulka, pieczarki, papryka, kukurydza)
  • słodka śmietanka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Zestaw dla mięsożerców
Ziemniaki oraz twaróg przepuścić przez praskę, dodać otręby, jajko, odrobinę soli i tyle mąki, żeby zagnieść sprężyste (niezbyt twarde, niezbyt luźne) ciasto. Formować podłużne wałeczki, lekko je spłaszczać i kroić pod skosem na ulubionej wielkości kawałki. Wrzucić je na osolony wrzątek i gotować 3 minuty, licząc od wypłynięcia. Przecedzić, przelać na sicie zimną wodą (dla zahartowania). Odstawić i zabrać się za warzywa.
Warzywa  smażyć na oleju, na niezbyt dużym ogniu, pod przykryciem. Gdy są już miękkie, wlać śmietankę, posolić i posypać świeżo mielonym pieprzem. Dodać kopytka. Wymieszać. Gotowe. 





4 komentarze:

  1. ciekawe danie, nigdy tak nie próbowalam :)
    pozdrawiam cieplutko,
    szana-banana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam kopytka! te wyglądają przepysznie, nie jadłam w takim wykonaniu, mniam mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich kopytek jeszcze nie jadłam, super pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie wyglądają. Następnym razem spróbuję z otrębami:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń