Szukaj na tym blogu

środa, 21 marca 2012

Pieczona, faszerowana papryka

"Uwielbiam tak przyrządzoną paprykę. Pieczona jest trochę inaczej niż tradycyjnie. Przekrojona na pół, wypełniona farszem i ułożona tymże do dołu, na warstwie, która podczas pieczenia utworzy smakowity sosik. Taki sposób pieczenia podpatrzyłam u kuzynki. Dzięki, Teresko!"

Sposób przygotowania :
FARSZ: Ugotować ryż (tym razem użyłam ryżu, już przyprawionego,  który został mi kiedyś podczas robienia gołąbków oraz resztki ryżu - pozostałości po sushi; nadwyżki  zamroziłam i dziś było jak znalazł :-). Podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, startą marchewkę i pierś z kurczaka (lub dodać mielone mięso). Wszystko dodać do ryżu i przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
PAPRYKA: Papryki umyć, przeciąć wzdłuż na pół, usunąć nasiona, zostawić zielony ogonek, który po pieczeniu można wyrzucić. Wypełnić połówki ciasno farszem. Układać je na warstwie składającej się z: podsmażonej cebulki, pokrojonych w kostkę świeżych pomidorów (ze skórką lub bez) i pokrojonych w plasterki ząbków czosnku. Wierzch papryk ponakłuwać nożykiem, ułożyć na nich kawałki masła, całość posypać solą morską, pieprzem i suszonym tymiankiem. Podlać wodą - około pół szklanki i leciutko słodką śmietanką.
PIECZENIE: Piec ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC (piekę bez przykrycia).
PYCHOTA!   POLECAM!


1 komentarz:

  1. Dawno nie jadłam faszerowanej papryki, niestety o tej porze roku nie jest to tanie danie, poczekam jeszcze troszeczkę i wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń