"Kiedy u Szany zobaczyłam ciasto czekoladowe z całymi orzechami laskowymi, pociekła mi ślinka. W trakcie przygotowywania ciasta postanowiłam jednak trochę zaszaleć, i na bazie tamtego przepisu stworzyć coś nowego. Efekt? Bardzo smakowity!"
Składniki na ciasto (piekłam w blaszce o wymiarach 21x21 cm):
- 2 duże jajka
- 200 g cukru
- 2,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kakao
Dodatki:
- pół szklanki mrożonej czarnej porzeczki *
- 50 g płatków migdałowych
- 120 g wyłuskanych orzechów laskowych
Dodatkowo, do formy:
- 2 łyżki masła
- bułka tarta
Do przybrania:
- 3-4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki do posmarowania wierzchu
- bita śmietana
Sposób przygotowania:
Jajka zmiksować razem z cukrem i szczyptą soli do białości. Dodać olej, mleko i chwilę lekko całość miksować. Wszystkie suche składniki ( mąka, soda, proszek,
kakao) połączyć i powoli dodać do masy jajecznej,
lekko całość mieszając mikserem. Gdyby masa była za gęsta wystarczy
dodać odrobinę mleka. Na koniec wsypać orzechy ( w
całości lub posiekane), płatki migdałowe i zamrożone porzeczki.
Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i piec w 175
stopniach, do suchego patyczka, około 40 minut.
Dżem rozgrzać w rondelku i cienką warstwą posmarować upieczone i wystudzone ciasto. Podawać w bitą śmietaną.
Dżem rozgrzać w rondelku i cienką warstwą posmarować upieczone i wystudzone ciasto. Podawać w bitą śmietaną.
też wygląda świetnie, a modyfikacja bardzo udana!!
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM CIEPLUTKO :)
mmm ciasto z orzechami! uwielbiam ;D
OdpowiedzUsuńNa sama mysl o czarnych porzeczkach slina mi leci,wszystko co zawiera porzeczki jest dla mnie rewelacja:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda to ciasto i do tego czarna porzeczka, super połączenie :-0
OdpowiedzUsuń