Szukaj na tym blogu

sobota, 10 marca 2012

Ciasto z orzechami i czarną porzeczką


"Kiedy u Szany zobaczyłam ciasto czekoladowe z całymi orzechami laskowymi, pociekła mi ślinka. W trakcie przygotowywania ciasta postanowiłam jednak trochę zaszaleć, i na bazie tamtego przepisu stworzyć coś nowego. Efekt? Bardzo smakowity!"

Składniki na ciasto (piekłam w blaszce o wymiarach 21x21 cm):
  •  2 duże jajka
  • 200 g cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kakao
Dodatki:
  • pół szklanki mrożonej czarnej porzeczki *
  • 50 g płatków migdałowych
  • 120 g wyłuskanych orzechów laskowych
Dodatkowo, do formy:
  • 2 łyżki masła
  • bułka tarta
Do przybrania:
  • 3-4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki do posmarowania wierzchu
  • bita śmietana
Sposób przygotowania:
Jajka zmiksować razem z cukrem i szczyptą soli do białości. Dodać olej, mleko i chwilę lekko całość miksować. Wszystkie suche składniki ( mąka, soda, proszek, kakao) połączyć i powoli dodać do masy jajecznej, lekko całość mieszając mikserem. Gdyby masa była za gęsta wystarczy dodać odrobinę mleka. Na koniec wsypać orzechy ( w całości lub posiekane), płatki migdałowe i zamrożone porzeczki.
Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i piec w 175 stopniach, do suchego patyczka, około 40 minut.
Dżem rozgrzać w rondelku i cienką warstwą posmarować upieczone i wystudzone ciasto. Podawać w bitą śmietaną. 


*Następnym razem dodam więcej porzeczek, w miejsce płatków.

Przepis dodaję do akcji:
 

4 komentarze:

  1. też wygląda świetnie, a modyfikacja bardzo udana!!
    POZDRAWIAM CIEPLUTKO :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm ciasto z orzechami! uwielbiam ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Na sama mysl o czarnych porzeczkach slina mi leci,wszystko co zawiera porzeczki jest dla mnie rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda to ciasto i do tego czarna porzeczka, super połączenie :-0

    OdpowiedzUsuń