Szukaj na tym blogu

niedziela, 4 marca 2012

Muffinki z budyniem i nutellą

"Robiłam już muffinki wielokrotnie, ale dopiero niedawno trafiłam na przepis na muffinki z budyniem. Poczyniłam małą zmianę w przepisie Ani , dodając, oprócz budyniu, moją ukochaną nutellę. Duet okazał się bardzo zgrany. Muffinki są świetne. Polecam!"

 Składniki:
  • 300g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 150g masła lub margaryny
  • 160g cukru
  • 170 ml mleka
  • 2 jajka
 Na nadzienie:
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 300ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • krem nutella
Sposób wykonania:
Budyń ugotować w 300 ml mleka z dwoma łyżkami cukru i lekko przestudzić.
Mleko roztrzepać (za pomocą rózgi) z jajkami oraz roztopionym i lekko przestudzonym masłem. W drugim naczyniu wymieszać składniki suche. Do suchych wlać składniki mokre i krótko wymieszać (długie mieszanie nie służy muffinkom - staną się twarde).
Na dno foremek włożyć * ok. 1 cm ciasta, następnie łyżką nałożyć budyń, na budyń łyżeczkę nutelli i zakryć całość resztą ciasta. Piec ok. 25 min w temperaturze 190ºC.
Studzić na kratce.

* Do nakładania ciasta muffinkowego doskonale sprawdza się łyżka do lodów.

Przepis dodaję do akcji:

7 komentarzy:

  1. pyszne! z samym budyniem robiłam, a tu jeszcze nutella... kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne muffiny! dawno nie robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. to ja zrobię z samą nutellą (do tego własnej roboty:))

    OdpowiedzUsuń
  4. tak szczerze to ja tez robilam te muffinki i jak dla mnie to zbyt duzo proszku do piecczenia i sody bo az jest taki nieprzyjemny smak i szczypie w jezyk wiec radze uzywac sody i proszku o co najmniej polowe mniej

    OdpowiedzUsuń
  5. czy ma moze Pani wlascicielka jakac dobra rade zeby babeczki dobrze wyrosly ale zeby nie bylo posmaku tego proszku i tej sody tak jak pisze ktos prze demna ??????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować zmniejszyć ilość proszku - może muffinki udźwigną nadzienie?

      Usuń