"Robiłam już muffinki wielokrotnie, ale dopiero niedawno trafiłam na przepis na muffinki z budyniem. Poczyniłam małą zmianę w przepisie Ani , dodając, oprócz budyniu, moją ukochaną nutellę. Duet okazał się bardzo zgrany. Muffinki są świetne. Polecam!"
Składniki:
- 300g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 150g masła lub margaryny
- 160g cukru
- 170 ml mleka
- 2 jajka
Na nadzienie:
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 300ml mleka
- 2 łyżki cukru
- krem nutella
Sposób wykonania:
Budyń ugotować w 300 ml mleka z dwoma łyżkami cukru i lekko przestudzić.
Mleko roztrzepać (za pomocą rózgi) z jajkami oraz roztopionym i lekko przestudzonym masłem. W drugim naczyniu
wymieszać składniki suche. Do suchych wlać składniki mokre i
krótko wymieszać (długie mieszanie nie służy muffinkom - staną się twarde).
Na dno foremek włożyć * ok. 1 cm ciasta, następnie łyżką nałożyć
budyń, na budyń łyżeczkę nutelli i zakryć całość resztą ciasta. Piec ok. 25 min w temperaturze 190ºC.
Studzić na kratce.
* Do nakładania ciasta muffinkowego doskonale sprawdza się łyżka do lodów.
Przepis dodaję do akcji:
pyszne! z samym budyniem robiłam, a tu jeszcze nutella... kusisz :)
OdpowiedzUsuńświetne muffiny! dawno nie robiłam ;)
OdpowiedzUsuńbum apetit
OdpowiedzUsuńto ja zrobię z samą nutellą (do tego własnej roboty:))
OdpowiedzUsuńtak szczerze to ja tez robilam te muffinki i jak dla mnie to zbyt duzo proszku do piecczenia i sody bo az jest taki nieprzyjemny smak i szczypie w jezyk wiec radze uzywac sody i proszku o co najmniej polowe mniej
OdpowiedzUsuńczy ma moze Pani wlascicielka jakac dobra rade zeby babeczki dobrze wyrosly ale zeby nie bylo posmaku tego proszku i tej sody tak jak pisze ktos prze demna ??????
OdpowiedzUsuńMożna spróbować zmniejszyć ilość proszku - może muffinki udźwigną nadzienie?
Usuń