"Focaccia - włoski specjał, wypiekany z ciasta takiego, jak na pizzę. Może występować w różnych wersjach: suchej - polanej oliwą i posypanej ziołami i solą oraz pulchnej - z różnymi dodatkami (oliwki, suszone pomidory, cebula itd.). Mi najlepiej smakuje w wersji rustykalnej - jeszcze ciepła, z dobrą oliwą. Ale sprawdzi się również w towarzystwie smakowitej pasty kanapkowej, czy też jako pieczywo do wędliny, sałatek, etc., etc. Możliwości naprawdę dużo. Inspiracją do zrobienia tej focaccii była fotografia, jaką zobaczyłam w książce "Kuchnia świata. Książka pełna pomysłów", wyd. Arti. Rzeczywiście, książka jest pełna pomysłów i pięknych zdjęć, ale też błędów w przepisach. Na przykład, w przepisie na focaccię z rozmarynem zapomniano uwzględnić ... mąkę. Tak więc, zmuszona byłam trochę poeksperymentować, pozmieniać proporcje, ale efekt tego jest świetny."
Sposób wykonania:
Ciasto przygotować wg przepisu na pizzę dla leniwców, dodając dodatkowo łyżeczkę suszonego rozmarynu. Gdy ciasto wyrośnie, wyrobić je jeszcze przez chwilę i podzielić na 4-5 kawałków. Z każdego kawałka uformować placek o grubości ok. 1 cm (na blasze posmarowanej oliwą). Na całej powierzchni placka porobić palcami dołki, polać delikatnie oliwą oraz posypać gruboziarnistą solą i suszonym (lub świeżym) rozmarynem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz