"Kocham ten makaron ze szpinakiem! Za smak, i za to, że często ratuje mnie wtedy, gdy mam bardzo mało czasu na pichcenie. Najlepszy z kieliszkiem białego wina!"
Składniki:
- pół paczki spaghetti (250 g) - często używam też makaronów o innych kształtach, ale zawsze z pszenicy durum)
- 1/3 paczki mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- oliwa (olej) do smażenia
- kilka łyżek słodkiej śmietanki (18% lub 30%)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
W czasie kiedy, w osolonym wrzątku gotuje się makaron, rozgrzać oliwę (olej). Włożyć (zamarznięty) szpinak, dodać drobno posiekany czosnek i smażyć pod przykryciem tak długo, aż szpinak się rozmrozi (czyli tylko kilka minut :-). Dolać śmietankę, posolić i popieprzyć (dość zdecydowanie). W międzyczasie odcedzić makaron i prosto z durszlaka włożyć go na patelnię. Wymieszać z sosem szpinakowym i gotowe! Pyyyycha!
Przepis dodaję do akcji:
Wczoraj na obiad mialam bardzo podobna wersje szpinakowo-makaronowa...dodalam jeszcze jajka...uwielbiam szpinak dlatego jem go duuzo.
OdpowiedzUsuńZ jajkiem jeszcze nie jadłam, dodawałam za to tartego sera. Ale prawdę mówiąc wersja podstawowa najbardziej mi smakuje - dużo czosnku, dużo pieprzu i kremowa śmietanka. Pozdrawiam szpinakowo :-)!
UsuńRobię podobny makaron tyle, że dodaje jeszcze cebulkę i ser feta. Pyszności! :D
OdpowiedzUsuń