"Gdy zobaczyłam przepis na dżem z cukinii na blogu Zjem to, wiedziałam, że będzie to dobry sposób na zagospodarowanie nadwyżek tego warzywa. No, i nie pomyliłam się. Dżem (a raczej galaretka) wyszedł super! Mąż nie mógł uwierzyć, że to z cukinii. Może tylko, robiąc go następnym razem (a z pewnością będzie następny), zmniejszę ilość cukru, a zwiększę ilość soku z cytryny. Może też poeksperymentuję z różnymi smakami i kolorami galaretek. "
Składniki (niewielkie zmiany w stosunku do oryginału):
- 2,1 kg cukinii
- 35 dkg cukru (następnym razem zmniejszę do 25 dkg)
- 1 i 1/2 galaretki agrestowej
- sok z połowy cytryny
- ew. aromat cytrynowy (pominęłam)
Przygotowanie:
Cukinię obrać i usunąć gniazda nasienne (używam w tym celu łyżkę). Zetrzeć na
tartce jarzynówce. Włożyć do garnka, wsypać
cukier i smażyć ok. 1 godz. Pod koniec smażenia dodać sok z cytryny, po czym całość zmiksować. Ponownie podgrzać i połączyć z galaretką. Po wymieszaniu przekładać do gorących słoiczków i dla pewności pasteryzować 20 minut.
Przepis dodaje do akcji:
zaintrygowałaś mnie tym cudem :) normalnie poczta pantoflowa ;) teraz zrobię tylko, ze od Ciebie :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
ale fajowy kolor, zgapiam!
OdpowiedzUsuńProszę bardzo!
Usuńfajny taki bajkowy dzem! ^^
OdpowiedzUsuńprzepis rewelacja!!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na pewno spróbuję:)
OdpowiedzUsuńShrek był brzydki, a ten dżem wygląda pięknie ;D
OdpowiedzUsuńhmm..bardzo ciekawy pomysł na nadmiar cukinii..na pewno wypróbuje....też się zastanawiałam na blogu co robić z cukinią:)
OdpowiedzUsuńPiękny! Cudowny kolor.
OdpowiedzUsuńZrobiłam - jest pyszny!
OdpowiedzUsuńCzy może być kabaczek zamiast cukinii ?
OdpowiedzUsuńTak, tylko najlepiej żeby nie był łykowaty.
UsuńCzy ta galaretka ma być taka w proszku? czy tez już zrobiona wedle przepisu?
OdpowiedzUsuńTo ma być galaretka w proszku :-)
UsuńJa się pytam skąd Pani bierze takie małe słoiczki?:) są idealne a nie mogę ich nigdzie znaleźć
OdpowiedzUsuńSą po małym keczupie "Włocławek":)
Usuńa czy można ten dzem wykorzystac do ciasta shreka?
OdpowiedzUsuńW składnikach do ciasta "Shrek" nie ma dżemu, z tego co wiem, więc i tego bym nie dawała:)
UsuńTo ma być 2,10 kg obranej i wydrążonej cukinii, czy ze wszystkim?
OdpowiedzUsuńSprawdź w jakim banku najlepiej założyć konto firmowe na konto dla dziecka alior bank
OdpowiedzUsuńhttp://wurc.pl
OdpowiedzUsuńZrobię jutro😀
OdpowiedzUsuńNaprawdę fajny pomysł. Robiłam z różnymi galaretkami i każdy smaczny.
OdpowiedzUsuń