Szukaj na tym blogu

środa, 1 sierpnia 2012

Dżem Shreka, czyli przysmak z cukinii

"Gdy zobaczyłam przepis na dżem z cukinii na blogu Zjem to, wiedziałam, że będzie to dobry sposób na zagospodarowanie nadwyżek tego warzywa. No, i nie pomyliłam się. Dżem (a raczej galaretka) wyszedł super! Mąż nie mógł uwierzyć, że to z cukinii.  Może tylko, robiąc go następnym razem (a z pewnością będzie następny), zmniejszę ilość cukru, a zwiększę ilość soku z cytryny. Może też poeksperymentuję z różnymi smakami i kolorami galaretek. "

Składniki (niewielkie zmiany w stosunku do oryginału):
  • 2,1 kg cukinii
  • 35 dkg cukru (następnym razem zmniejszę do 25 dkg)
  • 1 i 1/2 galaretki agrestowej
  • sok z połowy cytryny
  • ew. aromat cytrynowy (pominęłam)
Przygotowanie:
Cukinię obrać i usunąć gniazda nasienne (używam w tym celu łyżkę). Zetrzeć na tartce jarzynówce. Włożyć do garnka, wsypać cukier i smażyć ok. 1 godz. Pod koniec smażenia dodać sok z cytryny, po czym całość zmiksować. Ponownie podgrzać i połączyć z galaretką. Po wymieszaniu przekładać do gorących słoiczków i dla pewności pasteryzować 20 minut.

Przepis dodaje do akcji:
 

19 komentarzy:

  1. zaintrygowałaś mnie tym cudem :) normalnie poczta pantoflowa ;) teraz zrobię tylko, ze od Ciebie :D
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. ale fajowy kolor, zgapiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny taki bajkowy dzem! ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis na pewno spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Shrek był brzydki, a ten dżem wygląda pięknie ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. hmm..bardzo ciekawy pomysł na nadmiar cukinii..na pewno wypróbuje....też się zastanawiałam na blogu co robić z cukinią:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy może być kabaczek zamiast cukinii ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tylko najlepiej żeby nie był łykowaty.

      Usuń
  8. Czy ta galaretka ma być taka w proszku? czy tez już zrobiona wedle przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ma być galaretka w proszku :-)

      Usuń
  9. Ja się pytam skąd Pani bierze takie małe słoiczki?:) są idealne a nie mogę ich nigdzie znaleźć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są po małym keczupie "Włocławek":)

      Usuń
  10. a czy można ten dzem wykorzystac do ciasta shreka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W składnikach do ciasta "Shrek" nie ma dżemu, z tego co wiem, więc i tego bym nie dawała:)

      Usuń
  11. To ma być 2,10 kg obranej i wydrążonej cukinii, czy ze wszystkim?

    OdpowiedzUsuń