"Robiłam już kilka razy tak pieczonego dorsza. Przepis jest autorstwa bahusa z WŻ. Dla mnie i dla córki - świetny, ale mąż, który nie lubi bananów, nie szalał z zachwytu. Ja jednak gorąco polecam ten przepis. A następnym razem zrobię dla męża dorsza przygotowanego w ten sam sposób, ale z jabłkami. Myślę, że też będzie świetne."
Składniki:
- 1 kg filetów z dorsza
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (30%)
- 2 banany
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
- 1/2 łyżeczki suszonego koperku (pominęłam)
- 3 łyżki oliwy z oliwek (1 do marynowania filetów a 2 do pieczenia)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Filety posmarować oliwą, posolić, popieprzyć i posypać suszonymi
ziołami.
Koncentrat pomidorowy utrzeć z dodatkiem dwóch łyżek oliwy,
cukrem i trzema łyżkami wody.
Dodać pokrojone w plasterki banany.
Wszystko razem wymieszać.
Rybę ułożyć w naczyniu (naczyniach) do zapiekania skórą do dołu. Przygotowaną masą bananowo-pomidorową obłożyć rybę.
Pozostawić w
chłodnym miejscu na 1 godz.
Piec w średnio nagrzanym
piekarniku ok. 30 min.
*Ja zrobiłam z połowy porcji.
Przepis dodaję do akcji:
Banan z rybą? bardzo ciekawe połączenie, wygląda wybornie :-)
OdpowiedzUsuń