"Przepis ten kilka lat temu dostałam od kuzynki - Moniki. Od tej pory zdecydowanie są w przewadze, zdeklasowały korniszony, które od tej pory przestałam robić. Dosyć słodkie, chrupiące."
Składniki:
- 4 kg ogórków
- 0,5 kg cebuli
- 0,5 kg papryki
- 1 seler (niekoniecznie, moje były bez)
Solanka:
- 9 szklanek wody
- 1 szklanka grubej soli
Wodę
z solą mieszamy i odstawiamy.
Przygotowanie wstępne:
Przygotowanie wstępne:
Myjemy
warzywa. Ogórki kroimy w słupki (gdy są niewielkie, zgrabne - daję w całości, a niekształtne i duże - kroję), cebulę i paprykę w paski, seler tarkujemy na
tarce jarzynówce.
Pokrojone
ogórki, paprykę i cebulę wkładamy do jednego naczynia i zalewamy solanką.
Odstawiamy na 3 godziny, co pewien czas mieszając.
Składniki zalewy:
- 3 szklanki octu
- 3 szklanki wody
- 5,5 szklanek cukru
- ziele angielskie
- gorczyca
- 2 łyżeczki curry
Przygotowanie zasadnicze:
Wcale się nie dziwię, że korniszony poszły w odstawkę :) Ja też je uwielbiam, są niezastąpione!
OdpowiedzUsuń