"Proziaki - to następny przysmak, który przywiozłam z wakacji w Bieszczadach. To smaczne placuszki (?) - bułeczki (?) pieczone dawniej na suchej blasze (tak piekła je kiedyś moja babcia), którą obecnie zastępuje przeważnie patelnia teflonowa :-). Są bardzo proste do wykonania i bez grama tłuszczu. Świetnie smakują na ciepło, ale równie pyszne były na drugi dzień. Pyszne z twarożkiem, pastami, dżemem (np. Shreka), miodem, smalczykiem a nawet z samym masłem. Świetne do zup. Można je też zrobić w wersji na słodko. Przepis znalazłam na WŻ."
Składniki:
- 1 i 1/2 łyżki sody oczyszczonej
- 1 kg mąki pszennej (ja część zastąpiłam pszenną razową - kilka łyżek)
- 1/2 l zsiadłego mleka, kefiru lub maślanki
- 1 łyżka soli
- 2 łyżeczki cukru - w wersji na słodko 2 łyżki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto (jeśli zajdzie taka konieczność dodać kilka łyżek maślanki). Wałkować na grubość ok. 3/4 - 1 cm. Wykrawać dowolne kształty i kłaść je na rozgrzaną, suchą patelnię, na średnim ogniu. Piec po ok. 5 minut z każdej strony, pilnując by zbytnio się nie przypiekły.
Przepis dodaję do akcji:
Świetne! Z chęcią wypróbuję, uwielbiam takie placuszki!
OdpowiedzUsuńFajowskie są:)
OdpowiedzUsuńSchemat działania podobny do english muffins. Bardzo ciekawe i na pewno kiedyś wypróbuję.
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, mniam... <33
OdpowiedzUsuńZ miodkiem były pyszne :)
smak dzieciństwa, uwielbiam właśnie mam zamiar dzisiaj zrobić :)
OdpowiedzUsuńmoja babcia takie robi, ale u nas mówi się na nie praznale, tzn w świętokrzyskim
OdpowiedzUsuńMój dziadzio takie robił - jeszcze na kuchni starego typu - gorące z masełkiem - palce lizać!
OdpowiedzUsuńJak wychodzą placki z tego przepisu? Robił ktoś? Dobrze byłoby aby dzielono się doświadczeniami, pokazywano zalety przepisu, czy też wady. Samo mlaskanie nic nie wnosi do komentarzy.
OdpowiedzUsuńPopieram :)
UsuńUwielbiam te placuszki .piekła je moja Babcia i moja Mama .oczywiście ja też je piekę.Babcia nazywała te placuszki "warszawiaki"i piekła na blasze pieca kuchennego.Ja je piekę w piekarniku .Są pyszniutkie i przypominają mi smak dzieciństwa ,najlepsze są z prawdziwym masłem lub białym serem wymieszanym ze szczypiorkiem, śmietaną i szczyptą soli.:)
OdpowiedzUsuń