Szukaj na tym blogu

czwartek, 2 sierpnia 2012

Krem z pomidorów i papryki

"Jak to się człowiekowi gusta zmieniają :-). Kolejna zupa-krem, którą się zachwyciłam. Przepis na nią znalazłam na stronie Dzikowiec od kuchni. Dokonałam niewielkich zmian, i oto jest: pyszna, zdrowa i taka ... optymistyczna. Myślę też, że po kilku godzinach w lodówce byłaby fajnym chłodnikiem."

Składniki:
  •  2 czerwone papryki,
  •  1 puszka pomidorów w zalewie,
  •  1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  •  1 łyżka masła + 1łyżka oleju,
  •  1 cebula,
  •  2-3 ząbki czosnku,
  •  przyprawy: sól, pieprz świeżo mielony, bazylia, oregano, chilli w proszku, 1 łyżka cukru
  • do przybrania: drobniutko starty ser + grzanki czosnkowe (najlepiej z bagietki - z braku takowej zadowoliłam się też grzankami z chleba :)
Przygotowanie:
Paprykę umyć, pokroić w kostkę i dusić w garnku do miękkości na łyżce masła (ok. 20 min.). W tym czasie podsmażyć na oleju pokrojone w kostkę: cebulę i czosnek. Gdy zmiękną dodać przyprawy i   koncentrat pomidorowy a po chwili pomidory z puszki. Dusić jeszcze ok. 10 minut. Po tym czasie zblenderować wszystkie składniki (łącznie z papryką) na gładko. Krem ponownie przelać do garnka i dolać wodę, aby uzyskać ulubioną przez siebie konsystencję.
Zagotować raz jeszcze, ewentualnie dosmaczyć. Przelewać do miseczek, posypać na wierzchu drobno startym serem i posypać grzankami czosnkowymi.  

Przepis dodaję do akcji:

 Pomidorowe inspiracje

11 komentarzy:

  1. Nawet nie wiesz jak bardzo się cieszę, że zupka smakowała i sprawiła, że Twój światopogląd na zupy-kremy uległ zmianie. Ale mi ochoty narobiłaś, chyba i ja jutro zrobię powtórkę :) Dodatek sera do tej zupy to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Pozdrawiam serdecznie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się wyśmienicie :) I ja dołączam do robiących jutro pomidorówkę :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Esencja lata w Twojej zupie! Wspaniała!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę jak najszybciej wyposażyć się w blender, tyle zupek kremów do wypróbowania ;) ta jest na pierwszym miejscu!

    OdpowiedzUsuń
  5. wyszła przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. hej, chciałabym zrobić taką zupę dla 20 osób ile składników mam użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja porcja - dla 3-4 osób. Trzeba więc pomnożyć:)

      Usuń
  7. krem jest świetny !!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:):):):):)

      Usuń
  8. Jakie to dobre!!!! Uwielbiam kremy warzywne, a połączenie paprykowo-pomidorowe jest super!! Właśnie się zajadam - dzięki za inspirację! (mogę podlinkować ten przepis na moim blogu?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa! Zgoda na podlinkowanie! Pozdrawiam!

      Usuń