"Trochę zabawy z tymi jajkami, ale wyglądają niebanalnie i smakują wybornie. Przepis wypatrzyłam TU."
Potrzebne (na 1 szt.):
- jajko
- stopione masełko lub olej
- odrobina soli
- kawałek folii spożywczej + pędzelek do smarowania + mała miseczka
- sznurek + np. drewniana łyżka
Przygotowanie:
Przyciąć kawałek folii o długości ok. 25 cm. Folię posmarować z wierzchu stopionym masłem lub olejem i wyłożyć miseczkę. Na środek wbić ostrożnie jajko, lekko je posolić, zebrać folię tworząc sakiewkę i obwiązać ją sznurkiem. Sakiewki zawiesić, np. drewnianej łyżce, którą umieścić na garnku z gotującą się wodą. Sakiewki muszą być zanurzone w wodzie, ale nie powinny dotykać dna. Gotować 5 minut - żółtko będzie wtedy cudownie płynne.
Ale świetny pomysł!
OdpowiedzUsuń