Szukaj na tym blogu

niedziela, 12 sierpnia 2012

Muffiny z białą czekoladą i malinami

"W sobotę poczułam się jakbym pracowała w cukierni. Upiekłam (z pomocą córki) blisko 80 muffinek  - na wesele.  Były w czterech wariantach: czekoladowe z nutellą, marchewkowe, z brzoskwiniami i gorzką czekoladą oraz prezentowane poniżej - z białą czekoladą i malinami. Przepis pochodzi z Moich wypieków. Przepisy na pozostałe muffinki zamieszczę w kolejnych postach."

Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 50 g płatków owsianych (dałam górskie)
  • 120 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka mleka 
  • 4 łyżki oleju 
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka malin- mogą być mrożone
  • 100 g białej posiekanej czekolady
Przygotowanie:
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, dodać maliny i delikatnie wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki. Mokrą mieszankę dodać do suchej i krótko wymieszać (tylko do połączenia składników).
Do pieczenia używam silikonowych foremek, które wypełniam masą do 3/4 wysokości.
Piec w temperaturze około 190ºC, przez 25 minut. 
Po upieczeniu ostudzić na kratce.

Przepis dodaję do akcji:
Z dziećmi i dla dzieci

2 komentarze:

  1. Wow, to faktycznie miałyście ręce pełne roboty! Wszystkie warianty brzmią fantastycznie, żadnemu z nich nie potrafiłabym się oprzeć. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale zdecydowany mój faworyt to marchewkowe.

      Usuń