"W sobotę poczułam się jakbym pracowała w cukierni. Upiekłam (z pomocą córki) blisko 80 muffinek - na wesele. Były w czterech wariantach: czekoladowe z nutellą, marchewkowe, z brzoskwiniami i gorzką czekoladą oraz prezentowane poniżej - z białą czekoladą i malinami. Przepis pochodzi z Moich wypieków. Przepisy na pozostałe muffinki zamieszczę w kolejnych postach."
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej razowej
- 50 g płatków owsianych (dałam górskie)
- 120 g cukru
- 1 duże jajko
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki oleju
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka malin- mogą być mrożone
- 100 g białej posiekanej czekolady
Przygotowanie:
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, dodać maliny i delikatnie wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki. Mokrą mieszankę dodać do suchej i krótko wymieszać (tylko do połączenia składników).
Do pieczenia używam silikonowych foremek, które wypełniam masą do 3/4 wysokości.
Wow, to faktycznie miałyście ręce pełne roboty! Wszystkie warianty brzmią fantastycznie, żadnemu z nich nie potrafiłabym się oprzeć. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAle zdecydowany mój faworyt to marchewkowe.
Usuń