"Zapiekanka pasterska, czyli shepherd's pie. Co prawda oryginał robi się z jagnięciną, ale o nią trudno. Jagnięcinę zastąpiłam więc cielęciną- wyszło przepysznie!
Składniki na warstwę mięsną:
- 0,7 kg mięsa mielonego (łopatka)
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1-2 łyżki sosu worcestershire
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, tymianek i rozmaryn
- 1 łyżeczka mąki
- 200 ml czerwonego wina
- 3 ząbki czosnku
- odrobina wody lub bulionu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso przesmażyć na oleju aż się porozdziela i zetnie (będzie przypominać granulat sojowy :-). Dodać posiekaną drobno cebulę, czosnek i startą na tarce marchewkę, posolić, popieprzyć i dalej smażyć. Po ok. 3-4 minutach dodać mąkę, koncentrat pomidorowy, pozostałe przyprawy i całość podlać winem. Gdy wino odparuje, podlać odrobiną wody lub bulionem i gotować aż masa zgęstnieje.
W międzyczasie przygotować ziemniaczane purée.
Składniki na warstwę ziemniaczaną:
- 1 kg ziemniaków
- 5 dkg masła
- 100 ml mleka
- 1 żółtko
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować, odcedzić i odparować na ogniu. Utłuc, dodać masło, mleko, sól i pieprz. Dalej ubijając dodać żółtko.
Wykończenie:
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć masę mięsną. Puszyste ziemniaczane purée ułożyć na warstwie mięsnej. Wygładzić powierzchnię i widelce zrobić "fale". Wstawić do piekarnika - 180 stopni, ok. 25-30 minut.
Ale to pysznie wygląda mniam :-)
OdpowiedzUsuńCzy sos worcestershire da się czymś zastąpić? obawiam się, że mogę mieć problem z zakupieniem go w Polsce.
OdpowiedzUsuńMożna pominąć :-)
Usuńsos można kupić w Almie lub sklepie Kuchnie świata...
OdpowiedzUsuńZrobiłam, zjadłam.... Ojej. A już miałam się odchudzać....
OdpowiedzUsuń