Szukaj na tym blogu

środa, 22 sierpnia 2012

Marmoladka z cukinii i malin


"Ten dżemik jest wariacją dżemu Shreka. Poczyniłam jeszcze pewne poprawki i dodałam maliny. Zmieniła się konsystencja i przetwór zyskał bardziej cytrynowy smaczek - tak, jak lubię. Pycha! Polecam!"

Składniki:
  • 2,1 kg cukinii (może być trochę więcej)
  • 25 dkg cukru
  • 1 galaretka cytrynowa(w zasadzie można dodać dowolną)
  • sok z 1 dużej cytryny 
  • ok. 3 szklanek malin

Przygotowanie:
Cukinię obrać i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tartce jarzynówce. Włożyć do garnka, wsypać cukier i smażyć ok. 1 godz. Pod koniec smażenia dodać sok z cytryny, po czym całość zmiksować. Ponownie podgrzać i połączyć z galaretką. Teraz dodać maliny i ostrożnie wymieszać tak, aby maliny się nie rozpadły za bardzo. Po wymieszaniu przekładać do słoiczków i  pasteryzować 20 minut.



Przepis dodaję do akcji:
 W malinowym raju

11 komentarzy:

  1. Marmolady z cukinii to ja jeszcze nie robiłam. Świetny pomysł. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A dzisiaj właśnie mam robić konfitury... :) Pyszna propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, lubię takie połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pani mnie dobija... Mój blog ma tylko 50 wejść, a pani... 76 621!
    To irytuje x3
    Pozdrawiam
    uczennica Kornelia B

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, oj tam! Jeszcze tylko 76571, hi, hi ... Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Ja też panią pozdrawiam.
    Mogłaby pani zamieścić lub polecić przepis na kaczkę? Nadziewaną, pieczoną czy coś...
    I dziękuję za obserwatorkę na moim blogu ^^'
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Do zrobienia! Obowiązkowo! I to może już w piątek ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam. Dziękuję za rewelacyjny przepis. Właśnie zrobiłam dżemik. Jest przepyszny. Polecam wszystkim. Dodałam tylko więcej malin. Obłędny.

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam. Czy mogą być maliny mrożone?

    OdpowiedzUsuń