"Ten dżemik jest wariacją dżemu Shreka. Poczyniłam jeszcze pewne poprawki i dodałam maliny. Zmieniła się konsystencja i przetwór zyskał bardziej cytrynowy smaczek - tak, jak lubię. Pycha! Polecam!"
Składniki:
- 2,1 kg cukinii (może być trochę więcej)
- 25 dkg cukru
- 1 galaretka cytrynowa(w zasadzie można dodać dowolną)
- sok z 1 dużej cytryny
- ok. 3 szklanek malin
Przygotowanie:
Cukinię obrać i usunąć gniazda nasienne.
Zetrzeć na
tartce jarzynówce. Włożyć do garnka, wsypać
cukier i smażyć ok. 1 godz. Pod koniec smażenia dodać sok z cytryny, po
czym całość zmiksować. Ponownie podgrzać i połączyć z galaretką. Teraz dodać maliny i ostrożnie wymieszać tak, aby maliny się nie rozpadły za bardzo. Po
wymieszaniu przekładać do słoiczków i pasteryzować
20 minut.
Przepis dodaję do akcji:
Marmolady z cukinii to ja jeszcze nie robiłam. Świetny pomysł. ;-)
OdpowiedzUsuńA dzisiaj właśnie mam robić konfitury... :) Pyszna propozycja.
OdpowiedzUsuńniesamowite połączenie
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, lubię takie połączenia :)
OdpowiedzUsuńPani mnie dobija... Mój blog ma tylko 50 wejść, a pani... 76 621!
OdpowiedzUsuńTo irytuje x3
Pozdrawiam
uczennica Kornelia B
Oj tam, oj tam! Jeszcze tylko 76571, hi, hi ... Pozdrawiam!
UsuńJa też panią pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMogłaby pani zamieścić lub polecić przepis na kaczkę? Nadziewaną, pieczoną czy coś...
I dziękuję za obserwatorkę na moim blogu ^^'
Pozdrawiam
Do zrobienia! Obowiązkowo! I to może już w piątek ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Witam. Dziękuję za rewelacyjny przepis. Właśnie zrobiłam dżemik. Jest przepyszny. Polecam wszystkim. Dodałam tylko więcej malin. Obłędny.
OdpowiedzUsuńWitam. Czy mogą być maliny mrożone?
OdpowiedzUsuń