Szukaj na tym blogu

piątek, 10 sierpnia 2012

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

"Dziś piątek, a więc obiad u nas musi być bezmięsny. Z wczorajszego obiadu zostało mi sporo kaszy gryczanej, postanowiłam więc zrobić pierogi. Co prawda moje ulubione to ruskie, ale te są też pyszne. Zwłaszcza podane z dużą ilością podsmażonej cebulki."

Składniki na farsz:
  • kasza gryczana
  • biały ser
  • cebula
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę ugotować na sypko. Dodać rozkruszony w dłoniach biały ser i podsmażoną na oleju cebulkę. Posolić i popieprzyć i dokładnie wymieszać.

Składniki na ciasto:
  • mąka pszenna
  • ciepła woda
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Wykrawać z niego okrągłe placuszki. Na ich  środek nakładać łyżkę farszu, zlepiać dokładnie brzegi i gotować 3-4  minuty w osolonym wrzątku. 
Podawać z podsmażoną cebulką lub skwareczkami. 

Przepis dodaję do akcji:
 

3 komentarze:

  1. Coraz częściej spotykam się na necie z pierogami z kaszą gryczaną, a jeszcze ich nigdy nie jadłam :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam! Podsmażone są wprost genialne!

      Usuń
  2. Pierogi z kasza gryczane to moja ulubiona potrawa jeszcze z dziecinstwa.Naprawde pyszne!Polecam!

    OdpowiedzUsuń