"Dziś piątek, a więc obiad u nas musi być bezmięsny. Z wczorajszego obiadu zostało mi sporo kaszy gryczanej, postanowiłam więc zrobić pierogi. Co prawda moje ulubione to ruskie, ale te są też pyszne. Zwłaszcza podane z dużą ilością podsmażonej cebulki."
Składniki na farsz:
- kasza gryczana
- biały ser
- cebula
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę ugotować na sypko. Dodać rozkruszony w dłoniach biały ser i podsmażoną na oleju cebulkę. Posolić i popieprzyć i dokładnie wymieszać.
Składniki na ciasto:
- mąka pszenna
- ciepła woda
- szczypta soli
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Wykrawać z niego okrągłe placuszki. Na ich środek nakładać łyżkę farszu, zlepiać dokładnie brzegi i gotować 3-4 minuty w osolonym wrzątku.
Coraz częściej spotykam się na necie z pierogami z kaszą gryczaną, a jeszcze ich nigdy nie jadłam :-(
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! Podsmażone są wprost genialne!
UsuńPierogi z kasza gryczane to moja ulubiona potrawa jeszcze z dziecinstwa.Naprawde pyszne!Polecam!
OdpowiedzUsuń