Szukaj na tym blogu

wtorek, 14 sierpnia 2012

Gołąbki pełne warzyw

"Niedawno zrobiłam przepyszną pastę warzywną na kanapki. Robiąc gołąbki postanowiłam ją wykorzystać. Gołąbki najpierw dusiłam a potem dopiekałam. Wyszły przepyszne! Podałam je z fasolką szparagową i karmelizowanymi marchewkami z płatkami chili. "

Składniki:
  • 1 główka kapusty
  • 2 szklanki ryżu
  • cała patelnia pasty warzywnej
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 l rosołu
  • sól, pieprz, chili
  • 2-3 łyżki stopionego masła (do pieczenia)
Sposób przygotowania:
Przygotować liście kapusty - sparzyć je i usunąć gruby "nerw". Ryż ugotować (najlepiej jeśli jest lekko klejący a nie zupełnie sypki). Dodać do niego podsmażonego w drobne kawałki kurczaka i przygotowaną wcześniej pastę warzywną. Pasta jest ostra i wyrazista w smaku, ale można jeszcze całość doprawić. Farsz zawijać  w liście kapusty. (Ja układam tak przygotowane gołąbki na ustawionej na dnie garnka wkładce do gotowania na parze - mam wtedy pewność, że nic się nie przypali). Zalać rosołem. Dusić aż kapusta stanie się prawie miękka. Gołąbki wyjąć, ułożyć na blasze (można ją wyłożyć papierem do pieczenia), podlać ok. 1 szklanką rosołu, w którym się dusiły, posmarować pędzelkiem roztopionym masłem i piec aż kapusta całkiem zmięknie i stanie się apetycznie przypieczona.

Przepis dodaję do akcji:
 Młoda kapusta

2 komentarze:

  1. Świetny farsz do gołąbków! Chętnie bym takie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł ..trza wypróbować..dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń