"Nie spodziewałam się, że wyjdzie mi aż tak pyszna potrawa! Do jej zrobienia użyłam filetów z gładzicy, ale można je zastąpić innymi filetami. Gładzica sprawdziła się doskonale. Trzymała "fason", nie rozpadała się. No, i ten farsz, i sosik. Roladki podałam z prostą sałatką z kapusty pekińskiej, papryki i czerwonej cebuli. Delicje!"
Składniki:
- filety z gładzicy (lub inne, dające się dobrze zwijać)
- pasta warzywna z patelni
- po kawałku masła na każdą roladkę
- tymianek suszony
- sól
- chochla rosołu lub bulionu warzywnego
- sok z połówki cytryny
- dodatkowo: wykałaczki, folia aluminiowa
Farsz warzywny |
Przygotowanie:
Filety posolić, skropić sokiem z cytryny i odłożyć. Przygotować farsz warzywny wg przepisu, który znajdziecie TU. Na każdy filet nakładać kopiastą łyżkę farszu i zwijać roladki, poczynając od cieńszego końca. Spiąć wykałaczką. Roladki ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na każdej ułożyć po kawałku masła i posypać suszonym tymiankiem. Podlać bulionem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Nakryć folią aluminiową i piec 20 minut.
Moje roladki nie były od razu zjedzone. Poczekały sobie jeszcze w wyłączonym piekarniku, a w tym czasie sosik cudownie się zredukował. Mniam!
Szczerze polecam!!!
Myślę, że i w śledziu fajnie by smakowało:)
OdpowiedzUsuńO tak!
Usuń