Szukaj na tym blogu

wtorek, 7 sierpnia 2012

Roladki rybne z gładzicy

"Nie spodziewałam się, że wyjdzie mi aż tak pyszna potrawa! Do jej zrobienia użyłam filetów z gładzicy, ale można je zastąpić innymi filetami. Gładzica sprawdziła się doskonale. Trzymała "fason", nie rozpadała się. No, i ten farsz, i sosik. Roladki podałam z prostą sałatką z kapusty pekińskiej, papryki i czerwonej cebuli. Delicje!"

Składniki:
  • filety z gładzicy (lub inne, dające się dobrze zwijać)
  • pasta warzywna z patelni
  • po kawałku masła na każdą roladkę
  • tymianek suszony 
  • sól 
  • chochla rosołu lub bulionu warzywnego
  • sok z połówki cytryny
  • dodatkowo: wykałaczki, folia aluminiowa
Farsz warzywny
Przygotowanie:
Filety posolić, skropić sokiem z cytryny i odłożyć. Przygotować farsz warzywny wg przepisu, który znajdziecie TU. Na każdy filet nakładać kopiastą łyżkę farszu i zwijać roladki, poczynając od cieńszego końca. Spiąć wykałaczką. Roladki ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na każdej ułożyć po kawałku masła i posypać suszonym tymiankiem. Podlać bulionem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Nakryć folią aluminiową i piec 20 minut. 
Moje roladki nie były od razu zjedzone. Poczekały sobie jeszcze w wyłączonym piekarniku, a w tym czasie sosik cudownie się zredukował. Mniam!
Szczerze polecam!!!


2 komentarze: