"W zasadzie pasta ta powstała pierwotnie jako farsz do roladek rybnych, ale tak bardzo nam zasmakowała, że nie zwlekając, zrobiłam ją jeszcze raz, lecz w większej ilości. Jest świetna!!! Ostra - tak, jak lubię. Gorąco polecam!"
Składniki (proporcje warzyw można oczywiście zmieniać):
- 5 marchewek
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 pora
- 1/2 sporego bakłażana
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz, tabasco, płatki chili
- 3-4 łyżki wody
Przygotowanie:
Warzywa umyć, obrać. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce (najłatwiej w malakserze:-). Cebulę, bakłażana i pora - pokroić w drobną kostkę. czosnek zmiażdżyć i posiekać. Na rozgrzanym oleju przesmażyć warzywa korzeniowe. Zdjąć z patelni i przesmażyć pozostałe warzywa. Następnie całość połączyć, dodać koncentrat, cukier, sól, pieprz i sos tabasco. Podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem aż wszystko zmięknie. Następnie zdjąć pokrywkę z patelni i odparować ewentualną nadwyżkę płynu.
Smaczne na ciepło, na zimno i daje wiele możliwości zastosowania. Polecam roladki z gładzicy.
Przepis dodaję do akcji:
Wszystkie składniki zdrowe, prosty przepis, wiele zastosowań. Wypróbuję na pewno. :)
OdpowiedzUsuńCieszę się! Daj znać jak Ci smakowało. Pozdrawiam!
Usuń