Szukaj na tym blogu

wtorek, 7 sierpnia 2012

Pasta warzywna z patelni

 "W zasadzie pasta ta powstała pierwotnie jako farsz do roladek rybnych, ale tak bardzo nam zasmakowała, że nie zwlekając, zrobiłam ją jeszcze raz, lecz w większej ilości. Jest świetna!!! Ostra -  tak,  jak lubię. Gorąco polecam!"

Składniki (proporcje warzyw można oczywiście zmieniać):
  • 5 marchewek
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pora
  • 1/2 sporego bakłażana
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz, tabasco, płatki chili
  • 3-4 łyżki wody
Przygotowanie:
Warzywa umyć, obrać. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce (najłatwiej w malakserze:-). Cebulę, bakłażana i pora - pokroić w drobną kostkę. czosnek zmiażdżyć i posiekać. Na rozgrzanym oleju przesmażyć warzywa korzeniowe. Zdjąć z patelni i przesmażyć pozostałe warzywa. Następnie całość połączyć, dodać koncentrat, cukier, sól, pieprz i sos tabasco. Podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem aż wszystko zmięknie. Następnie zdjąć pokrywkę z patelni i odparować ewentualną nadwyżkę płynu. 
Smaczne na ciepło, na zimno i daje wiele możliwości zastosowania. Polecam roladki z gładzicy.

Przepis dodaję do akcji:

2 komentarze:

  1. Wszystkie składniki zdrowe, prosty przepis, wiele zastosowań. Wypróbuję na pewno. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się! Daj znać jak Ci smakowało. Pozdrawiam!

      Usuń