Szukaj na tym blogu

środa, 1 sierpnia 2012

Pieczone pulpety z mozzarellą

"Będzie krótko: te pulpety są przepyszne!"

Składniki na pulpety (bez podawania proporcji):
  • mięso mielone (najlepiej cielęcina)
  • jajko
  • tarta mozzarella
  • oregano
  • sól, pieprz
  • bułka tarta + gorąca woda
  • ew. odrobina zimnej wody
Dodatkowo:
  • kilka łyżek mąki do obtaczania
  • olej do obsmażania
Składniki na sos (najlepiej byłoby składniki podwoić, bo sos jest wyśmienity :-):
  • puszka pomidorów w puszce
  • duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru (lub do smaku)
  • sól, pieprz, oregano
  • 500 ml śmietany (najlepsza 30%, ale może być 18%)
  • oliwa
Przygotowanie pulpetów:
Mięso dobrze wyrobić z  jajkiem, mozzarellą, przyprawami i bułką tartą uprzednio zaparzoną gorącą wodą. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, można dodać odrobinę zimnej wody. Formować pulpety, obtaczać je w mące, jej nadmiar strzepnąć i obsmażyć na rumiano na oleju.

Przygotowanie sosu:
Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie, dodać pokrojony w plasterki czosnek i łyżkę cukru. Zamieszać i dodać pomidory z puszki, wraz z sokiem. Pomidory rozgnieść. Posolić, popieprzyć , dodać oregano. Gdy sos nieco odparuje, dodać śmietankę i całość zmiksować. Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty, dodać odrobinę przegotowanej wody.

Wykończenie:
Pulpety ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać sosem, przykryć folią aluminiową i piec 30 min. w 180 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby ładnie się podpiekło.
Smacznego!

Przepis dodaję do akcji:
 Kuchnia Bardzo Włoska 2012Pomidorowe inspiracje

2 komentarze: