"Będzie krótko: te pulpety są przepyszne!"
Składniki na pulpety (bez podawania proporcji):
- mięso mielone (najlepiej cielęcina)
- jajko
- tarta mozzarella
- oregano
- sól, pieprz
- bułka tarta + gorąca woda
- ew. odrobina zimnej wody
Dodatkowo:
- kilka łyżek mąki do obtaczania
- olej do obsmażania
Składniki na sos (najlepiej byłoby składniki podwoić, bo sos jest wyśmienity :-):
- puszka pomidorów w puszce
- duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru (lub do smaku)
- sól, pieprz, oregano
- 500 ml śmietany (najlepsza 30%, ale może być 18%)
- oliwa
Przygotowanie pulpetów:
Mięso dobrze wyrobić z jajkiem, mozzarellą, przyprawami i bułką tartą uprzednio zaparzoną gorącą wodą. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, można dodać odrobinę zimnej wody. Formować pulpety, obtaczać je w mące, jej nadmiar strzepnąć i obsmażyć na rumiano na oleju.
Przygotowanie sosu:
Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie, dodać pokrojony w plasterki czosnek i łyżkę cukru. Zamieszać i dodać pomidory z puszki, wraz z sokiem. Pomidory rozgnieść. Posolić, popieprzyć , dodać oregano. Gdy sos nieco odparuje, dodać śmietankę i całość zmiksować. Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty, dodać odrobinę przegotowanej wody.
Wykończenie:
Pulpety ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać sosem, przykryć folią aluminiową i piec 30 min. w 180 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby ładnie się podpiekło.
Klasyka, i na pewno smaczne!
OdpowiedzUsuńWspaniałe! I jeszcze zapiekane... mmm!
OdpowiedzUsuń