"Szybka zupka, która szczególnie posmakowała mojej córci :-). Nawiasem mówiąc, czy ktoś wie jaka jest różnica między ciecierzycą a cieciorką? Ja zawsze myślałam, że ten "groszek" to ciecierzyca a cieciorka to nazwa niepoprawna. Jednak na puszce znalazła się właśnie nazwa: cieciorka."
Składniki:
- puszka cieciorki (ciecierzycy?)
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1,5 l rosołu
- 1 ząbek czosnku
- sól, płatki chili, pół łyżeczki suszonego tymianku
- opcjonalnie: 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- składniki na kluseczki: 1 jajko, 3 łyżki rozmrożonego, rozdrobnionego szpinaku, odrobina soli, ok. 1 szklanki mąki (+,-), odrobina wody
Przygotowanie:
Czosnek posiekać, wrzucić na rozgrzane masło, dodać odsączoną z zalewy ciecierzycę i tymianek. Chwilę smażyć i włożyć do gotującego się rosołu. Dodać koncentrat, przyprawy i ewentualnie dodać zaprawkę przygotowaną z 1 łyżki mąki.
Składniki na kluseczki połączyć w garnuszku i energicznie mieszać - ja użyłam małej rózgi. Ciasto powinno wyjść dosyć gęste. Można do formowania kluseczek używać łyżki, ale ja stosuję specjalną, dziurkowaną nakładkę na garnek, przez którą przecieram kluseczki za pomocą łopatki.
Mój syn uwielbia pomidorową, ale z ciecierzyca nie robiłam jeszcze...
OdpowiedzUsuńcieciorka i ciecierzyca to dokładnie to samo :)
OdpowiedzUsuńciekawy blog, zamierzam wypróbować kilka przepisów, zwłaszcza z kuchni orientalnej. Jakbyś miała coś ciekawego z potraw indyjskich, to ja poproszę, bo to moja ulubiona kuchnia :)
Pozdrawiam, Ola
Bardzo się cieszę i dziękuję za tak pozytywny wpis :-)! A co do kuchni indyjskiej, to u mnie tylko kurczak w paście curry. Pozdrawiam!
Usuń