Szukaj na tym blogu

piątek, 17 sierpnia 2012

Pomidorowa z ciecierzycą i szpinakowymi kluseczkami

"Szybka zupka, która szczególnie posmakowała mojej córci :-). Nawiasem mówiąc, czy ktoś wie jaka jest różnica między ciecierzycą a cieciorką? Ja zawsze myślałam, że ten "groszek" to ciecierzyca a cieciorka to nazwa niepoprawna. Jednak na puszce znalazła się właśnie nazwa: cieciorka."

Składniki:
  • puszka cieciorki (ciecierzycy?)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 l rosołu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, płatki chili, pół łyżeczki suszonego tymianku
  • opcjonalnie: 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • składniki na kluseczki: 1 jajko, 3 łyżki rozmrożonego, rozdrobnionego szpinaku, odrobina soli, ok. 1 szklanki mąki (+,-), odrobina wody
Przygotowanie:
Czosnek posiekać, wrzucić na  rozgrzane masło, dodać odsączoną z zalewy ciecierzycę i tymianek. Chwilę smażyć i włożyć do gotującego się rosołu. Dodać koncentrat, przyprawy i ewentualnie dodać zaprawkę przygotowaną z 1 łyżki mąki. 
Składniki na kluseczki połączyć w garnuszku i energicznie mieszać - ja użyłam małej rózgi. Ciasto powinno wyjść dosyć gęste. Można do formowania kluseczek używać łyżki, ale  ja stosuję specjalną, dziurkowaną nakładkę na garnek, przez którą przecieram kluseczki za pomocą łopatki.
Gotować 3 minuty w osolonym wrzątku. Odcedzić, przelać zimną wodą i podawać z wcześniej przygotowaną zupą.

Przepis dodaję do akcji:
Z dziećmi i dla dzieci 

3 komentarze:

  1. Mój syn uwielbia pomidorową, ale z ciecierzyca nie robiłam jeszcze...

    OdpowiedzUsuń
  2. cieciorka i ciecierzyca to dokładnie to samo :)
    ciekawy blog, zamierzam wypróbować kilka przepisów, zwłaszcza z kuchni orientalnej. Jakbyś miała coś ciekawego z potraw indyjskich, to ja poproszę, bo to moja ulubiona kuchnia :)
    Pozdrawiam, Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i dziękuję za tak pozytywny wpis :-)! A co do kuchni indyjskiej, to u mnie tylko kurczak w paście curry. Pozdrawiam!

      Usuń