"Taki sposób na pieczone ziemniaki widziałam wieki temu, w programie kulinarnym, który prowadziła Katarzyna Pospieszyńska. Bardzo je lubię. Są chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Do tego zimna maślanka i letni obiad jak się patrzy :-)."
Składniki:
Składniki:
- ziemniaki
- cebula
- kilka ząbków czosnku
- sól, pieprz, tymianek
- 1 łyżka mąki
- masło, olej
Ziemniaki obrać, zalać wodą i postawić na gazie. Gotować 5 minut, licząc od momentu zawrzenia. Odcedzić. Posolić, popieprzyć i posypać tymiankiem. Dodać bardzo drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Polać olejem lub stopionym masełkiem. Wyłożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego a wierzch delikatnie oprószyć mąką. Piec 30 minut w 180 stopniach.
Czasem robię takie ziemniaczki i właśnie w takim wydaniu smakują mi najbardziej:)
OdpowiedzUsuńBaaardzo apetyczne, wyglądają przepysznie!!
OdpowiedzUsuń...i jeszcze oprószone koperkiem :) pychota!!
OdpowiedzUsuńMmmm...przepyszne!!!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ziemniaczki :-)
OdpowiedzUsuńSwietne
OdpowiedzUsuń