Szukaj na tym blogu

czwartek, 9 sierpnia 2012

Pieczone ziemniaczki

"Taki sposób  na pieczone ziemniaki widziałam wieki temu, w programie kulinarnym, który prowadziła Katarzyna Pospieszyńska. Bardzo je lubię. Są chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Do tego zimna maślanka i letni obiad jak się patrzy :-)."

Składniki:
  • ziemniaki
  • cebula 
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, pieprz, tymianek
  • 1 łyżka mąki
  • masło, olej
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, zalać wodą i postawić na gazie. Gotować 5 minut, licząc od momentu zawrzenia. Odcedzić. Posolić, popieprzyć i posypać tymiankiem. Dodać bardzo drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Polać olejem lub stopionym masełkiem. Wyłożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego a wierzch delikatnie oprószyć mąką. Piec 30 minut w 180 stopniach. 

6 komentarzy:

  1. Czasem robię takie ziemniaczki i właśnie w takim wydaniu smakują mi najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Baaardzo apetyczne, wyglądają przepysznie!!

    OdpowiedzUsuń
  3. ...i jeszcze oprószone koperkiem :) pychota!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ziemniaczki :-)

    OdpowiedzUsuń