Szukaj na tym blogu

środa, 12 września 2012

Galaretka malinowa na zimę

"Maliny obrodziły u mnie w tym roku. Od koleżanki z pracy - Basi - dostałam świetny, prosty przepis. Galaretka wyszła pyszna, palce lizać! Udała się bez żadnych fixów, całkowicie naturalna. Doskonała do deserów oraz jako dodatek do rozgrzewającej, zdrowotnej herbatki. Polecam!"

Składniki:
  • 1 i 1/2 kg malin
  • 60 dkg cukru
Przygotowanie:
Maliny przebrać, włożyć do rondla i rozgotować  - wystarczy kilka minut. 
Teraz następuje dosyć pracochłonna część - całość należy bardzo starannie przetrzeć (z pomocą drewnianej łyżki) przez sito. Nie żałować siły :-)
Do otrzymanego przecieru dodać cukier, wymieszać i smażyć aż kropla upuszczona na talerzyk przestanie się rozlewać. 
Gotową, gorącą galaretkę wkładać do słoiczków i pasteryzować 15 minut.
Z podanych składników otrzymałam 6 słoiczków.

Przepis dodaję do akcji:
 Z dziećmi i dla dzieci

2 komentarze:

  1. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji Domowa spiżarnia. Przypominam o banerku i pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń