"Maliny obrodziły u mnie w tym roku. Od koleżanki z pracy - Basi - dostałam świetny, prosty przepis. Galaretka wyszła pyszna, palce lizać! Udała się bez żadnych fixów, całkowicie naturalna. Doskonała do deserów oraz jako dodatek do rozgrzewającej, zdrowotnej herbatki. Polecam!"
Składniki:
- 1 i 1/2 kg malin
- 60 dkg cukru
Przygotowanie:
Maliny przebrać, włożyć do rondla i rozgotować - wystarczy kilka minut.
Teraz następuje dosyć pracochłonna część - całość należy bardzo starannie przetrzeć (z pomocą drewnianej łyżki) przez sito. Nie żałować siły :-)
Do otrzymanego przecieru dodać cukier, wymieszać i smażyć aż kropla upuszczona na talerzyk przestanie się rozlewać.
Gotową, gorącą galaretkę wkładać do słoiczków i pasteryzować 15 minut.
Z podanych składników otrzymałam 6 słoiczków.
Przepis dodaję do akcji:
Super prowiant na zimę :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisu do akcji Domowa spiżarnia. Przypominam o banerku i pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPięknie sterzała super przepis polecam serdecznie !!!!
OdpowiedzUsuń😃
Usuń