"Gdy tylko zobaczyłam ten przepis u Ani na blogu Lepszy Smak , wiedziałam,że posmakuje wszystkim w mojej rodzinie. No, i nie pomyliłam się. Autorka przyrównała tę potrawę do ryżu zapiekanego z jabłkami, ale mi bardziej przypomina szarlotkę. Tak czy siak jest pyszna! Polecam!"
Składniki:
Na owsiankę:
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1,5 szklanki mleka 2%
- szczypta soli
Na mus jabłkowy:
- 3 jabłka (moje były winne, ale nie dodawałam cukru)
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki rodzynek
Bezowa pianka:
- 2 białka
- 2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
Naczynie żaroodporne (u mnie forma do tart o średnicy 22 cm) i masło do nasmarowania formy.
Naczynie żaroodporne (u mnie forma do tart o średnicy 22 cm) i masło do nasmarowania formy.
Przygotowanie:
Płatki owsiane wymieszane ze szczyptą soli wrzucić do gorącego mleko i chwilę pogotować na małym ogniu. Dodać rodzynki i zamieszać.
Przykryć i pozostawić do
napęcznienia, na minimum 3 godziny (można też zostawić w lodówce na całą
noc).
Jabłka obrać i
zetrzeć na grubej tarce. Włożyć do rondla, dodać 1/3 szklanki wody i
dusić aż się rozpadną (10-15 minut). Przyprawić do smaku cynamonem.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Na dnie ułożyć spęczniałe płatki owsiane z rodzynkami.
Na płatki rozłożyć mus jabłkowy.
Na płatki rozłożyć mus jabłkowy.
Na wierzch wyłożyć ubitą pianę.
Wstawić do gorącego piekarnika. Ja piekłam ok. 20 minut (w oryginalnym przepisie było 30 minut, ale mój piekarnik coś za bardzo przypieka i bałam się, że te pół godziny to będzie zbyt długo).
Przepis dodaję do akcji:
uwielbiam takie pianki! a w połączeniu z owsianą szarlotką musi smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńMmm... musiała być przepyszna!
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, które do tego idealnie sprawdzi się w formie pożywnego i smacznego śniadania :)
OdpowiedzUsuńTa Twoja szarlotka to istna bajka :-)wygląda bosko :-) i ta pianka....
OdpowiedzUsuńmuszę zrobić!
OdpowiedzUsuńa Twoja beza to mistrzostwo świata :)
no no muszę spróbować !
OdpowiedzUsuńDuze uznanie za pomysl na ta szarlotke - PALCE LIZAC !!....
OdpowiedzUsuńPomysł niestety nie mój :), ale szarlotka rzeczywiście palce lizać! Pozdrawiam!
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJa troche pozmienialem :
OdpowiedzUsuń4 kwsne jablka
3 bialka
4 lyzki owoce lesne ( zamiast rodzynek )
cukier puder brazowy
1 lyzka cynamonu
Przepraszam za zmiany ale teraz jest bardziej dietetyczna i mozna ja zjadac na sniadanie jako posilek beztluszczowy...ale dalej jest PALCE LIZAC.
Srobuj w/g mojego przepisu i ocen.
Pozdrawiam.
Chętnie wypróbuję!
UsuńI jeszcze mleko 0-0.5%
OdpowiedzUsuń