"Piątek, a więc rybka. Sposób przygotowania stylizowany na rybę "po grecku", ale dodatek słodkiej śmietanki i chili wyraźnie zmienił smak. I to bardzo pozytywnie! Potrawa oprócz tego, że smaczna, to jeszcze prosta i szybka w przygotowaniu."
Składniki:
- dowolna morska ryba (ja dziś użyłam filetów z morszczuka)
- 4 marchewki
- 1 duża pietruszka
- pół pora (razem z zielonymi częściami)
- 2 niewielkie cebule lub 1 duża
- 1/2 szklanki przetartych pomidorów (Passata)
- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30%
- sól, pieprz, chili, odrobina cukru
- 1 jajko + mąka do panierowania
Przygotowanie:
Warzywa korzeniowe obrać i zetrzeć na tarce (użyłam jarzynówki, ale o bardzo dużych oczkach). Pora, po oczyszczeniu, pokroić w półplasterki. Podobnie pokroić cebulę. Rozgrzać olej i wrzucić na patelnię warzywa. Obsmażyć je, po czym lekko podlać wodą, dodać przyprawy i dusić do miękkości. Do miękkich warzyw dodać pomidory i chwilę podsmażyć. Na koniec wlać śmietankę, na wierzchu ułożyć usmażoną, panierowaną w jajku i mące rybę, poddusić pod przykryciem kilka minut i gotowe.
Przepis dodaję do akcji:
Smakowicie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńw przepisie brakuje czesci o rybie. moze ktos nie wiedziec, co z nia zrobic i jak podac z cala reszta. Monika
OdpowiedzUsuńUps! Już dopisuję :-)
Usuń