Szukaj na tym blogu

wtorek, 30 października 2012

Sernik migdałowy z malinami

"Zaniedbuję ostatnio kuchnię i bloga. Totalny brak czasu. Ale, jako że niedawno, z okazji rocznicy ślubu, mąż sprezentował mi nowego "wypasionego" robota, grzechem byłoby go nie wypróbować. A że w lodówce czekało zapomniane wiaderko sera twarogowego postanowiłam upiec sernik. Przepis na ten serniczek podpatrzyłam u Doroty, na Moich Wypiekach. Dokonałam dwóch zmian: drastycznie zmniejszyłam ilość cukru i zmieniłam rodzaj spodu (ta druga zmiana spowodowana była lenistwem - nie chciało mi się robić kruchego spodu :-) Nowy robot spisał się znakomicie, podobnie jak nowa tortownica z silikonowym rantem i szklanym dnem. A sernik? Łatwy i szybki w przygotowaniu, a przede wszystkim: PYSZNY!"

Składniki na spód (na tortownicę o średnicy 30 cm):
  • 200 g ciasteczek owsianych pełnoziarnistych (u mnie Krakuski)
  • 3 łyżki nutelli
Przygotowanie:
Ciasteczka rozdrobnić w mikserze na pył. Dodać nutellę i wymieszać dokładnie łyżką. Uzyskaną masą wyłożyć dno tortownicy, starannie ugniatając. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie (ja użyłam "wiaderkowego")
  • 100 ml śmietany kremówki 30% 
  • 5 dużych jajek
  • 140 g cukru (w oryginale było 200 g)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300 g malin (u mnie mrożone)
  • 3/4 szklanki słupków migdałowych (mogą być płatki migdałowe)

Przygotowanie:
Ważna informacja: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Całe jajka roztrzepać w misce rózgą.
Dodać do jajek cukier i wymieszać.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować je, ale niezbyt długo, tylko do połączenia się składników. 
Masę wylać na schłodzony w lodówce  spód.
Na masie serowej poukładać maliny. Posypać słupkami migdałów.
Piec w dosyć niskiej temperaturze - 150ºC przez około  1 godzinę 15 minut (środek sernika ma być  ścięty i sprężysty przy dotyku).
Wystudzić  w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Po ostudzeniu wstawić na kilka godzin do lodówki.

Przepis dodaję do akcji:
 Sprawdzone menu na imprezy!

6 komentarzy:

  1. Kocham serniki wszelakie, dlatego porywam kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki fajny sprzęt :-) gratulacje z okazji rocznicy: sernik przepysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co zrobić, żeby sernik nie opadł, mi zawsze opada?!Niestety!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też opada, ale nie przeszkadza mi to :)

      Usuń