"Oj, dawno już nie zamieszczałam nic na blogu. W pracy zatrzęsienie roboty - koszmarna, papierkowa robota. Brrr...! Ale, jako że dziś sobota, znalazłam chwilę na zajęcie się moją piękną dynią, (wyhodowaną przeze mnie oczywiście). Wstyd się przyznać, ale dynię w occie jadłam tylko raz i to dawno temu. Pamiętam jednak, że bardzo mi smakowała. Postanowiłam więc zrobić kilka słoiczków na próbę. Przepis znalazłam TU. Wygląda obiecująco i mam nadzieję, że nie zawiodę się na jej smaku*."
Składniki:
- dynia (moja była średniej wielkości - otrzymałam 6 słoików półlitrowych)
- 1 szklanka octu 10%
- goździki około 15-16 szt
- ziele angielskie 5 ziaren
- 10-15 czubatych łyżek cukru (dynia musi być słodko-kwaśna - ja dałam 15)
- 5-6 szklanek wody (w zależności od tego, czy lubimy bardziej lub mniej kwaśną)
- sól
Przygotowanie:
Dynię
pokroić na kawałki,wydrążyć miąższ, obrać i pokroić w kostkę dowolnej wielkości.
Do gotującej wody włożyć pokrojoną dynię,
zagotować i natychmiast (!) wyjąć łyżką cedzakową.
Przygotować zalewę z wody, cukru, octu, ziela i goździków (dodałam jeszcze od siebie pół łyżeczki soli).
Przygotować zalewę z wody, cukru, octu, ziela i goździków (dodałam jeszcze od siebie pół łyżeczki soli).
Gorącą
dynię ułożyć w słoikach,zalać gorącą zalewą (w każdym słoiczku powinien się znaleźć
goździk).
Zakręcić, ustawić słoiczki do góry dnem,
dobrze przykryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia (nie pasteryzować!).
* P.S. Nie zawiodłam się! Bardzo smaczna.
* P.S. Nie zawiodłam się! Bardzo smaczna.
Przepis dodaję do akcji:
Moja ulubiona dynia od babci!
OdpowiedzUsuńProszę o dołączenie linka z nazwą akcji oraz banerka na stronę bloga:)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takiej dyni, ciekawe jak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńPycha.
UsuńMój mąż się w niej strasznie rozsmakował :)
Usuńzrobię dynię z tego przepisu , dzięki ....pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdzięki za przepis ,myślę że będzie pyszna
OdpowiedzUsuńzrobię dyne z tego przepisu ,dziękuje
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam!
UsuńIle może ważyć taka średnia dynia?
OdpowiedzUsuńTrudno powiedzieć bo nie ważyłam niestety:)
UsuńWitam zrobilam wg tego przepisu i dynia w sloikach zrobila sie mętna na dole widac biały pływający nalot. Czy wiadomo komuś co może byc przyczyną tego?
OdpowiedzUsuń