Szukaj na tym blogu

niedziela, 16 września 2012

Musaka

"Musaka grecka to może nie jest. Zrobiłam ją bez ziemniaków - z lenistwa :-( Ale i tak nam bardzo smakowało."

Składniki:
  • bakłażany
  • mięso mielone (cielęcina)
  • marchewka
  • cebula
  • czosnek
  • pomidory w puszce
  • sól, pieprz, bazylia suszona, cukier, suszone płatki chili
  • do beszamelu: masło, mąka, mleko, sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa
  • opcjonalnie starta mozzarella
Przygotowanie:
Bakłażany pokroić w niezbyt cienkie plastry, posolić i odstawić. Gdy się "spocą", wytrzeć je  papierowym ręcznikiem, posmarować oliwą i zgrillować z obu stron na patelni grillowej. 

Przygotować sos mięsny: marchewkę obrać, zetrzeć na drobnej tarce i wrzucić na patelnię razem z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą i oczywiście odrobiną oliwy. Gdy warzywa zmiękną, dodać zmielone mięso i przesmażyć je aż będzie przypominać granulat sojowy. Dołożyć pomidory z puszki, cukier, sól i pozostałe przyprawy i dusić aż sos się zredukuje, czyli zgęstnieje.

Przygotować beszamel: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszać (ja używam rózgę), aż się połączą. Gdy już się to stanie, wlać mleko i dalej mieszać, aby nie powstały kluchy. Gdy beszamel zacznie gęstnieć, doprawić go solą, gałką i pieprzem. 

Wykończenie: dno żaroodpornego naczynia leciutko posmarować oliwą i ułożyć warstwę zgrillowanych plastrów bakłażana. Na to wyłożyć mięsno - pomidorowy sos. Na sos wylać zygzaki z sosu beszamelowego i ponownie ułożyć bakłażany. Wierzch pokryć dokładnie resztą beszamelu i ewentualnie posypać startą mozzarellą.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut, aż beszamel apetycznie się przypiecze. Podawać z grecką sałatką i oczywiście kieliszkiem wytrawnego wina.


5 komentarzy:

  1. Mmmm! Musiała smakować przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha! ja też robię bez ziemniaków, i to dokładnie z tego samego powodu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym zjadła również taką bez ziemniaków ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Parę dni temu tez robiłam musakę! Ja dałam ziemniaki. Trzeba się przy niej trochę napracować, ale warto! Twoja wygląda bardzo apetycznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam nigdy musaki, a wygląda bardzo kusząco :-)

    OdpowiedzUsuń