"To bardzo smaczne i proste do wykonania ciasto, które zyskuje z każdym kolejnym dniem, stając się wilgotniejsze (o ile dotrwa :-). Oryginalny przepis był z malinami (i tak zazwyczaj przygotowywałam to ciasto), ale tym razem użyłam śliwek oraz wiśni. Do tego ciasta można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców. Przepis jest przewidziany na blaszkę o rozmiarach 20 na 35 cm, ale z braku takowej, użyłam nieco innej - 23 na 23 cm.
Składniki na ciasto ucierane:
- 7 jajek, oddzielić białka
- 210 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 410 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 220 ml oleju
- 3 jajka
- 140 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 600 g twarogu półtłustego, zmielonego (ja użyłam wiaderkowego)
- owoce: śliwki, wiśnie, maliny lub inne
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie ciasta ucieranego:
Białka
ubić z dodatkiem cukrów. Dodać po
jednym żółtku i ubijać dalej. Następnie wlać olej, dodać mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i wymieszać łopatką.
Przygotowanie warstwy serowej:
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać twaróg, skrobię i wymieszać.
Wykończenie:
Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto ucierane podzielić na 2 części. Jedną część ułożyć na spodzie, pod warstwą
sera, a drugą nad.
Na wierzchu ułożyć owoce i lekko je docisnąć.
Ciasto piec 45 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Przepis dodaję do akcji:
Bardzo smakowita kombinacja, podoba mi się to ciacho :)
OdpowiedzUsuńMimo, że jestem przejedzona, zjadłabym Twoje ciasto natychmiast! Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPołączenie śliwek z serem musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńPiekłam to ciasto z truskawkami mrożonymi. REWELACJA. Bardzo pyszne, i łatwe do zrobienia. Dzięki za przepis :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci posmakowało :-)
Usuń7 jajek to nie za dużo???
OdpowiedzUsuńTak było w oryginale.
Usuń