Szukaj na tym blogu

niedziela, 30 września 2012

Owsiana szarlotka z pianką

"Gdy tylko zobaczyłam ten przepis u Ani na blogu Lepszy Smak , wiedziałam,że posmakuje wszystkim w mojej rodzinie. No, i nie pomyliłam się. Autorka przyrównała tę potrawę do ryżu zapiekanego z jabłkami, ale mi bardziej przypomina szarlotkę. Tak czy siak jest pyszna! Polecam!"

Składniki:

Na owsiankę:
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • szczypta soli
Na mus jabłkowy:
  • 3 jabłka (moje były winne, ale nie dodawałam cukru)
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki rodzynek
Bezowa pianka:
  • 2 białka
  • 2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
Naczynie żaroodporne (u mnie forma do tart o średnicy 22 cm)  i masło do nasmarowania formy.

Przygotowanie:
Płatki owsiane wymieszane ze szczyptą soli wrzucić do gorącego mleko i chwilę pogotować na małym ogniu. Dodać rodzynki i zamieszać.
Przykryć i pozostawić do napęcznienia, na minimum 3 godziny (można też zostawić w lodówce na całą noc).
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Włożyć do rondla, dodać 1/3 szklanki wody i dusić aż się rozpadną (10-15 minut). Przyprawić do smaku cynamonem.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. 
Na dnie ułożyć spęczniałe płatki owsiane z rodzynkami.
Na płatki rozłożyć mus jabłkowy.
Na wierzch wyłożyć ubitą pianę.
Wstawić do gorącego piekarnika. Ja piekłam ok. 20 minut (w oryginalnym przepisie było 30 minut, ale mój piekarnik coś za bardzo przypieka i bałam się, że te pół godziny to będzie zbyt długo).

Przepis dodaję do akcji:
 Słodkie jabłuszka

12 komentarzy:

  1. uwielbiam takie pianki! a w połączeniu z owsianą szarlotką musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... musiała być przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciasto, które do tego idealnie sprawdzi się w formie pożywnego i smacznego śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta Twoja szarlotka to istna bajka :-)wygląda bosko :-) i ta pianka....

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę zrobić!
    a Twoja beza to mistrzostwo świata :)

    OdpowiedzUsuń
  6. no no muszę spróbować !

    OdpowiedzUsuń
  7. Duze uznanie za pomysl na ta szarlotke - PALCE LIZAC !!....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł niestety nie mój :), ale szarlotka rzeczywiście palce lizać! Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja troche pozmienialem :
    4 kwsne jablka
    3 bialka
    4 lyzki owoce lesne ( zamiast rodzynek )
    cukier puder brazowy
    1 lyzka cynamonu
    Przepraszam za zmiany ale teraz jest bardziej dietetyczna i mozna ja zjadac na sniadanie jako posilek beztluszczowy...ale dalej jest PALCE LIZAC.
    Srobuj w/g mojego przepisu i ocen.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń