Szukaj na tym blogu

środa, 29 sierpnia 2012

Zapiekanka pasterska

"Zapiekanka pasterska, czyli shepherd's pie. Co prawda oryginał robi się z jagnięciną, ale o nią trudno. Jagnięcinę zastąpiłam więc cielęciną-  wyszło przepysznie!

Składniki na warstwę mięsną:
  • 0,7 kg mięsa mielonego (łopatka)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  •  1-2 łyżki sosu worcestershire
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, tymianek i rozmaryn
  • 1 łyżeczka mąki
  • 200 ml czerwonego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • odrobina wody lub bulionu
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso przesmażyć na oleju aż się porozdziela i zetnie (będzie przypominać granulat sojowy :-). Dodać posiekaną drobno cebulę, czosnek i startą na tarce marchewkę, posolić, popieprzyć i dalej smażyć. Po ok. 3-4 minutach dodać mąkę, koncentrat pomidorowy, pozostałe przyprawy i całość podlać winem. Gdy wino odparuje, podlać odrobiną wody lub bulionem i gotować aż masa zgęstnieje.
W międzyczasie przygotować ziemniaczane purée.

Składniki na warstwę ziemniaczaną:
  • 1 kg ziemniaków
  • 5 dkg masła
  • 100 ml mleka
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz 
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować, odcedzić i odparować na ogniu. Utłuc, dodać masło, mleko, sól i pieprz. Dalej ubijając dodać żółtko.

Wykończenie:
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć masę mięsną. Puszyste ziemniaczane purée ułożyć na warstwie mięsnej. Wygładzić powierzchnię i widelce zrobić "fale". Wstawić do piekarnika - 180 stopni, ok. 25-30 minut.





5 komentarzy:

  1. Ale to pysznie wygląda mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy sos worcestershire da się czymś zastąpić? obawiam się, że mogę mieć problem z zakupieniem go w Polsce.

    OdpowiedzUsuń
  3. sos można kupić w Almie lub sklepie Kuchnie świata...

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam, zjadłam.... Ojej. A już miałam się odchudzać....

    OdpowiedzUsuń