"Cukinia - to jedyne warzywo, które w tym roku rośnie w moim ogródku bez przeszkód. O innych aż żal wspominać :-( Najgorzej jest chyba z ogórkami. Ale nie one są bohaterem tego posta. Zwykle robię leczo z cukinii, ale zachciało mi się jakiejś odmiany. Krótki przegląd lodówki i powstała bardzo smaczna i sycąca potrawka."
Składniki (bez podawania proporcji):
- pierś z kurczaka
- cukinia (młoda ze skórką)
- cebula
- kilka ząbków czosnku
- kukurydza z puszki
- czerwona fasola z puszki
- pomidory w puszce
- przyprawa ognista do grilla
- sól
- pieprz
- odrobina cukru
- słodka papryka w proszku
- olej
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, posypać obficie przyprawą do grilla, polać odrobiną oleju i odstawić na kilka minut. W tym czasie przygotować warzywa: cukinię i cebulę pokroić w kostkę a czosnek w plasterki.
Kurczaka obsmażyć (krótko) na oleju i wrzucić do rondla. Na tłuszczu pozostałym z obsmażenia kurczaka obsmażyć cukinię. Dołożyć do rondla. Potem to samo powtórzyć z cebulą i czosnkiem - gdy są już niemal miękkie dołożyć kukurydzę i dalej smażyć. Po kilku minutach dodać zawartość do rondla. Dołożyć pomidory z puszki wraz z sokiem, dodać przyprawy i dusić do miękkości cukinii (dobrze, żeby nie była zbyt miękka, lecz pozostała krucha). Na koniec dodać fasolę osączoną z zalewy, poddusić chwilę i gotowe.
Podałam z plastrem świeżo upieczonej łopatki.
Przepis dodaję do akcji:
Uwielbiam takie potrawki. Przepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuń