"Cukinia - to jedyne warzywo, które w tym roku rośnie w moim ogródku bez przeszkód. O innych aż żal wspominać :-( Najgorzej jest chyba z ogórkami. Ale nie one są bohaterem tego posta. Zwykle robię leczo z cukinii, ale zachciało mi się jakiejś odmiany. Krótki przegląd lodówki i powstała bardzo smaczna i sycąca potrawka."
Składniki (bez podawania proporcji):
- pierś z kurczaka
 - cukinia (młoda ze skórką)
 - cebula
 - kilka ząbków czosnku
 - kukurydza z puszki
 - czerwona fasola z puszki
 - pomidory w puszce
 - przyprawa ognista do grilla
 - sól
 - pieprz
 - odrobina cukru
 - słodka papryka w proszku
 - olej
 
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, posypać obficie przyprawą do grilla, polać odrobiną oleju i odstawić na kilka minut. W tym czasie przygotować warzywa: cukinię i cebulę pokroić w kostkę a czosnek w plasterki. 
Kurczaka obsmażyć (krótko) na oleju i wrzucić do rondla. Na tłuszczu pozostałym z obsmażenia kurczaka obsmażyć cukinię. Dołożyć do rondla. Potem to samo powtórzyć z cebulą i czosnkiem - gdy są już niemal miękkie dołożyć kukurydzę i dalej smażyć. Po kilku minutach dodać zawartość do rondla. Dołożyć pomidory z puszki wraz z sokiem, dodać przyprawy i dusić do miękkości cukinii (dobrze, żeby nie była zbyt miękka, lecz pozostała krucha). Na koniec dodać fasolę osączoną z zalewy, poddusić chwilę i gotowe.
Podałam z plastrem świeżo upieczonej łopatki.
Przepis dodaję do akcji:
Uwielbiam takie potrawki. Przepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuń