Szukaj na tym blogu

czwartek, 26 lipca 2012

Ogórki kanapkowe z curry


"Świetne ogórki, które robię już od kilku lat. Cała rodzina bardzo je bardzo lubi. Przepis znalazłam na . Polecam!"

Składniki:
  • ok. 3 kg ogórków (najlepiej jednakowej wielkości)
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • opcjonalnie: ostre paryczki

Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
Przygotowanie:
Ogórki obrać i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Do każdego słoika wrzucić łyżeczkę gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu. Ogórki poukładać ciasno w słoiku. Można dodać do każdego słoika kilka krążków ostrych papryczek (niekoniecznie).
Składniki zalewy zagotować i zalać ogórki. Pasteryzować 5 minut.

Przepis dodaję do akcji:
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz