"Jadłam je kiedyś u koleżanki i od tej pory jest to jeden z bardziej lubianych przez całą rodzinę sposobów na kurczaka. Bardzo podobny przepis, a właściwie składniki znalazłam w książce Macieja Kuronia "Potrawy z drobiu". Mój sposób przygotowywania jest jednak nieco inny, i co ważne, szybszy. Te skrzydełka robiły już furorę na niejednej imprezie. Polecam!"
Składniki:
- 1-1,5 kg skrzydełek z kurczaka
- 85 ml jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru (może też być świeży)
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki miodu
- szczypta sproszkowanego chilli lub kilka kropli sosu tabasco
- 3 łyżki soku z cytryny
- kilka łyżek oleju o neutralnym smaku do smażenia
Przygotowanie:
Oczyszczone i pokrojone skrzydełka włożyć na rozgrzany olej i smażyć pod przykryciem do miękkości, w międzyczasie podlewając wodą by się nie przypaliły. W tym czasie wymieszać: sos sojowy z imbirem, chilli (ew. tabasco), sokiem cytrynowym, miodem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy skrzydełka są już mięciutkie wylać cały tłuszcz z patelni i wlać przygotowaną mieszankę sojowo-miodową. Smażyć na silnym ogniu przez ok. 5-7 minut, cały czas mieszając. Podawać z ryżem i np. orientalną sałatką z ogórka.
Pycha!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz